Gül Yaprakları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Gül Yaprakları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Anavatanı Asya olan gül bitkisi, oldukça gösterişli ve çeşitli yapraklara sahip birçok türe sahiptir. Rengarenk güller, tüm dünyada yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Kültür bitkisi olarak yetiştirilebildiği gibi, süs bitkisi olarak da kullanılan katmerli yapraklarıyla dikkat çeken gül yaprakları, uçucu yağlar ve çeşitli glikozitler içerir. Beyaz, pembe, sarı, kırmızı ve nar çiçeği gibi renklere sahip olan gül yapraklarının hafif tüylü ve kadifemsi yapıya sahip olanları da bulunmaktadır. Tüm dünyada yetiştirilebilen gül bitkisinin yaprakları, birçok alanda faydalanılmaktadır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde yetiştirilen ve şahane bir kokuya sahip olan gülün renkli yaprakları, kokusu, renkleri ve göz alıcı görünüşleri ile geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Gül Yapraklarının Kimyasal Bileşimi

Gül yaprakları, gallik asit, pektin, feniletilalkol, geraniol, antosiyanin, rodinol, nikotinamid, eugenol ve sitronel gibi bileşenler içerir.

Gül Yapraklarının Kullanım Alanları

Gül yapraklarından en çok gül suyu ve gül yağı elde edilmektedir. Kozmetik ve parfüm alanında gül kremi, gül yağı, gül sabunu olarak; içki yapımında gül şarabı ve gül likörü olarak kullanılan renkli gül yaprakları, aynı zamanda gül reçeli, gül lokumu ve taze olarak toplanıp kurutulan yapraklarından gül çayı yapılarak da tüketilmektedir.

Gül Yapraklarından Çay Nasıl Yapılır?

Kurutulmuş gül yapraklarından 2 tatlı kaşığı kadarını, bir bardak kaynar suyun içine ilave edip 10 dakika demleyin. Demlendikten sonra süzerek, isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırıp içebilirsiniz.

Gül Yapraklarının Faydaları

  • Gül yapraklarından hazırlanan çay, mikrop öldürücü özelliğe sahiptir ve ağız yaralarına karşı oldukça yararlıdır. Mide bulantısı, boğaz ve kulak ağrısı ve öksürüğe karşı etkilidir. Ayrıca kalbi rahatlatır, ciğeri kuvvetlendirir, stresi azaltır, ateş düşürücü etkiye sahiptir, terlemeyi önler, eklem iltihaplarına karşı etkilidir ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Gül yaprakları yemeklerde kullanıldığında bağırsakları temizleyici etkisi vardır ve kabızlığa iyi gelir.
  • Gül suyunun göz altlarına sürüldüğünde göz altı kararmalarını azaltmaya yardımcı olur ve bir mendil üzerine dökülerek alına sürüldüğünde baş ağrılarını giderici özelliğe sahiptir. Antibakteriyel özelliği sayesinde yara ve çıbanlar için kullanılabilir.
  • Gül yaprakları ile banyo yapıldığında gözde oluşan kanlanma ve göz nezlesinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Gül yağı cilde uygulandığında cilde canlılık kazandırır, cildi gerginleştirir ve ciltte bulunan lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Gül yaprağında bulunan şeker, cilde yatıştırıcı bir his yaratır ve hassas ciltler için oldukça faydalıdır. Ayrıca gül yağı makyaj temizlemek için de kullanılmaktadır.
  • Gül yaprakları havanda dövülüp toz haline getirilerek banyodan çıkıldığında vücuda sürüldüğünde sakinleştirici ve zehir arındırıcı etkiye sahiptir ve ter kokusunun önlenmesini sağlar.
  • Taze gül yaprakları kaynatılıp süzülerek kızamık çıkaran çocuklara pamukla sürüldüğünde oldukça rahatlama sağlar.
  • Gül yapraklarından hazırlanan gül merhemi, her türlü deri hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni