Pazı Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Pazı Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Yaprağı:

Pazı yaprağı, oldukça faydalı ve lezzetli bir sebzedir. Kış aylarında bulunur ve birçok farklı yemekte kullanılabilir. Pazı yaprağı; sarması, kavurması ve salatası yapılarak tüketilir. Çeşitli yemeklerde kullanılan pazının sağlığa da birçok faydası vardır ve kalori bakımından oldukça zengindir. Yüz gram pazı yaprağı yaklaşık yüz kaloridir. Diyet yapanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Şimdi pazı ile yapılan sarma tarifine bakalım ve ardından faydalarını inceleyelim.

Pazı Yaprağı Sarması:

Pazı yaprağı sarması, üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur ve sarılması üzüm yaprağına göre çok daha kolaydır. Çok lezzetli olan bu sarma, yoğurt ile servis edilerek daha da lezzetli hale getirilir. Pazı yaprağı sarması, günlerde ve beş çaylarında rahatlıkla servis edilebilir. Ayrıca akşam yemeklerinde de tüketilebilecek bir yemektir. Şimdi pazı yaprağı sarmasının yapımına bakalım.

Pazı Yaprağı Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir kilo pazı yaprağı
  • İki su bardağı pirinç
  • İki su bardağı bulgur
  • İki yemek kaşığı salça
  • İki adet büyük kuru soğan
  • Bir demet maydanoz
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Damak tadına göre tuz

Pazı Yaprağı Sarması Nasıl Yapılır?

Pazı yaprağı sarması için ilk olarak pazı yaprakları yıkanır ve beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yapraklar sarılacak yumuşaklığa gelince kaynar sudan çıkarılır ve iç harcı hazırlanır. İç harcı hazırlamak için ilk olarak iki adet kuru soğan küp şeklinde doğranır. Tencereye alınır ve üzerine yarım su bardağı sıvı yağ eklenip ocağa alınır. Ocak açılır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğan kavrulunca bir yemek kaşığı salça eklenerek salça kavrulur. Ardından bulgur ve pirinç iyice yıkanarak tencereye eklenir ve hafif kavrulur. Bir demet maydanoz ince ince doğranır ve tencereye eklenir. Üzerine bir tatlı kaşığı pul biber, bir çay kaşığı karabiber ve damak tadınıza göre tuz eklenir. Tüm malzeme karıştırılır ve kavrulur. Beş dakika kadar kavrulduktan sonra bir su bardağı kaynar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca pazı yaprakları alınır ve içlerine harçtan konularak sarılır. Derin bir tencereye dizilir. Tüm sarma sarılınca üzeri için kalan yarım su bardağı sıvı yağ, bir yemek kaşığı salça ve su ile çırpılarak sarmanın üzerine dökülür. Ardından sarmalar ile aynı hizaya gelecek kadar su konulur ve ocağa alınıp altı açılır. En kısık ateşte kontrollü olarak pişirilir. Pişince yarım saat kadar dinlendirilir ve yoğurt ile servis edilir.

Afiyet olsun.

Pazı Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek miktarda C ve K vitamini içerir.
  • Demir eksikliği ile savaşır ve demir eksikliğini önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
  • Beyin gelişimine faydalıdır ve unutkanlığa karşı savaşır.
  • Kan basıncını kontrol altında tutar.
  • Sinir sistemini destekler ve korur.
  • Midede oluşan ağrı ve yanmalara iyi gelir.
  • Sindirim sistemi sıkıntılarına ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Kan şekeri düzenlemede etkilidir.
  • Kansızlık sorunu çekenlere iyi gelir ve kan yapıcı etkisi vardır.
  • Kuru öksürüğe karşı faydalıdır, kısa sürede öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürmeye yardımcı olur.
  • İdrar yolunda oluşan iltihaplanmaları ve yanmaları azaltır.
  • Vücuda dinçlik verir, halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
  • İştah açmaya yardımcı olur.
  • Tansiyon sorunları yaşayanlara yardımcı olur.
  • Şeker hastalığına karşı iyi gelir.
  • Kemik gelişimini ve korunmasını sağlar.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Göz sağlığını korumaya yardımcıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beyan

11 Nisan 2024 Perşembe

Pazı yaprağı sarması çok kişiden duydum ama yapması hiç nasip olmadı ve yapılışınıda komşulara utandığımdan soramadım. Size sahmet pazı yaprağı sarması için gerekli malzemeler nelerdir ve yapilışı nasıldır bir anlatırmısınız. Bir de ben şeker hastasıyım bana dokunurmu bu sarma.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Beyan,

Pazı yaprağı sarması yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

- 1 bağ pazı yaprağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet büyük soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber, pul biber, nane gibi baharatlar
- Yeterince su
- 1 limon (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Öncelikle pazı yapraklarını yıkayın ve sap kısımlarını kesin.
2. Kaynar su dolu bir tencerede pazı yapraklarını 2-3 dakika haşlayın ve sonrasında soğuk suya alın.
3. Soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
4. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.
5. Salçaları ve baharatları ekleyin, bir miktar su ilave edip pirinçler hafif yumuşayana kadar pişirin.
6. Hazırladığınız iç harcını pazı yapraklarına koyup sarın.
7. Sarmaları tencereye dizin ve üzerine biraz daha su ekleyin, dilerseniz limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.
8. Kısık ateşte 20-30 dakika pişirin.

ޞeker hastası olduğunuz için, pirinç kan şekerinizi yükselten bir besin olabilir. Bu nedenle, sarmaları tüketmeden önce doktorunuza veya bir beslenme uzmanına danışmanızda fayda var.

Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Cantekin

Merhaba Pazı yaprağı Şeker hastalığına karşı iyi gelir. Kan şekerini de düzenler. Pazı yapraklarını beş dakika kaynar su da bekletin. İç harcı için iki adet soğanı doğrayıp yağda kavurun. soğanlar pembeleşince bir yemek kaşığı salça üzerine ekleyin.Ardından bulgur ve pirinç iyice yıkanarak tencereye ekleyin. doğranmış maydonuzu tuzunu baharatınıda ekleyip kavurun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni