Yeşil mercimek ve bulgurlu yaprak sarma nasıl yapılır?

Bitkisel lezzetlerin en sevilen temsilcilerinden olan yeşil mercimek ve bulgur, bu geleneksel sarma tarifinde buluşuyor. Pratik malzemelerle hazırlanan iç harç, asma yapraklarının nefis aromasıyla birleşerek hem besleyici hem de doyurucu bir ana yemek alternatifi sunuyor.

18 Kasım 2025

Yeşil Mercimek ve Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşamaları:


1. Mercimek ve Bulgur Hazırlığı:

  • Yeşil mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile 15 dakika haşlayın
  • Suyunu süzüp soğumaya bırakın
  • Bulguru derin bir kaseye alın

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Zeytinyağını tavada kızdırın
  • Küp doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun
  • Domates salçasını ekleyip 2 dakika daha kavurun
  • Bu karışımı bulgurun üzerine ekleyin
  • Haşlanmış mercimek, kıyılmış maydanoz ve tüm baharatları ilave edin
  • Malzemeleri iyice karıştırıp 15 dakika dinlendirin

3. Yaprakları Hazırlama:

  • Salamura yaprak kullanıyorsanız, sudan geçirip tuzunu alın
  • Taze yaprak kullanıyorsanız, haşlayıp soğutun

4. Sarma İşlemi:

  • Yaprakların saplarını kesin
  • Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde avucunuza alın
  • Yaprağın sap kısmına 1 tatlı kaşığı iç harç koyun
  • Önce iki yanını içe katlayıp, sonra rulo şeklinde sarın
  • Sarmaları sıkı ama yaprağı yırtmayacak şekilde sarın

5. Pişirme:

  • Tencerenin tabanına birkaç yaprak serin
  • Sarmaları sıkı bir şekilde dizin
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin
  • Yemek pişerken dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın
  • Kısık ateşte 35-40 dakika pişirin

6. Servis:

  • Oda sıcaklığına geldikten sonra servis yapın
  • İsteğe bağlı olarak yoğurt ile servis edebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • Mercimek ve bulgurun suyu iyice çekmesi için iç harcı dinlendirin
  • Sarmaları çok sıkı dizmek pişme sırasında dağılmalarını önler
  • Taze yaprak kullanıyorsanız, haşlama suyuna bir miktar limon suyu ekleyin
  • Sarmaların üzerine ağırlık koymak şekillerinin bozulmasını engeller

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
İncir Yaprağı Kullanım Alanları
İncir Yaprağı Kullanım Alanları
Güncel
Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?
Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?
;