Çınar Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

Çınar Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişebilen çınar ağacından elde edilen çınar yaprakları, dünya genelinde başta Kuzey Amerika, Asya ve Doğu Avrupa olmak üzere birçok bölgede rahatlıkla bulunabilmektedir. Çınar yaprakları kalın ve damarlı bir yapıya sahiptir. Bu yapraklar toz ve dumandan çok fazla etkilenmediği için büyük sanayi bölgelerinde, yol kenarlarında, park ve bahçelerde kolaylıkla yetişebilmektedir. Uzun ömürleri ile bilinen çınar ağaçları yurdumuzda 45 ila 50 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Gövdesi oldukça dayanıklı bir yapıya sahip çınar ağaçları, mobilya sanayinde kullanılmasının yanı sıra yaprakları da günümüzde yeni keşfedilmiş bir şifa kaynağıdır. Çınar yaprağı, başta eklem rahatsızlıkları ve romatizma olmak üzere birçok hastalığın şifasını içinde barındırmaktadır. Su ile kaynatılıp tüketilmesinin yanı sıra toz haline getirilerek ağız yolu ile alınabilir veya krem halinde deriye uygulanabilir.

Çınar Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Kemik ve Eklemler

Çınar yaprağının en çok bilinen faydası kemik ve eklem yapısı üzerinedir. Eklemlerde meydana gelen ağrıların giderilmesinde ve eklemlerde oluşan kireçlenmenin giderilmesinde oldukça faydalıdır. Hazır su veya klorsuz su ile kaynatılan, el değmeden dalında kurumuş çınar yaprakları yaklaşık bir dakika kaynatılır ve demlenerek ılık hale geldiğinde on beş gün boyunca içilir. Bu sayede eklem ağrıları ve kireçlenmeler büyük ölçüde önlenmiş olur.

Yanıklar

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelmiş olan yanık ve yanık yaralarında ağrının giderilmesi ve yaranın iyileşmesi için oldukça faydalı olan çınar yaprağı, kaynatılarak suyu ile yara üzerine pansuman yapılır.

Ödem Giderme

Vücutta oluşmuş ödem ve şişlikler için yere temas etmeden toplanıp kurutulan çınar yaprakları kaynatılarak içilir ve bu sayede ödem giderilmiş olur.

Diş ve Diş Eti

Dişlerde oluşan ağrıların ve diş etlerinde meydana gelen iltihapların giderilmesinde oldukça faydalı olan çınar yaprağının kaynatılarak suyu ile gargara yapılması diş sağlığı için oldukça faydalıdır.

Saç Kökleri ve Kepeklenme

Saçlar için oldukça faydalı olan çınar yaprağının kaynatılarak suyu ile saçların yıkanması, saç diplerinde meydana gelen yaraların giderilmesinde ve kepek probleminin çözülmesinde oldukça faydalıdır. Saçları düzenli olarak çınar yaprağı suyu ile yıkamak saç dökülmesini de azaltmaktadır.

El ve Vücut Yaraları

Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen yaraların iyileşmesinde oldukça faydalı olan çınar yaprağı kaynatılarak suyu ile yara üzerine uygulanır ve bu sayede yaraların ağrısının dindirilmesi sağlanır. Ayrıca çınar yaprağı, yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayarak yara izlerinin oluşmasını da engellemektedir.

Vajinal Akıntılar

Kadınlarda meydana gelen bu problemin giderilmesi için oldukça faydalı olan çınar yaprağı kaynatılarak içilir ve vajinal akıntıların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle kokulu sarı renkli akıntının giderilmesinde oldukça faydalıdır.

Romatizmal Ağrılar

Çürümemiş ve yere düşmeden kurutulan çınar yaprakları klorsuz su içinde kaynatılarak demlendikten sonra içilir ve romatizmal ağrılarda büyük fayda sağlar.

Bel ve Boyun Fıtığı

Eklemler ve kemikler üzerinde mucizevi bir etki gösteren çınar yaprağı düzenli olarak kaynatılıp suyu sabah ve akşam aç karnına olacak şekilde günde iki kez tüketilirse, belde ve boyunda meydana gelen fıtığın iyileşmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Eklemler üzerinde oluşmuş kireçlenmeyi gidererek bel ve boyun ağrılarını da dindirir.

Vücut Sağlığı

Vücudun zinde olmasını ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayan çınar yaprağı kaynatılarak içilir ve kaynamış olan suyunun yüze uygulanması, cilt lekelerinin giderilmesinde oldukça büyük fayda sağlar.

Mide Bulantısı

Sirkeli su içinde kaynatılmış çınar yaprakları ılındıktan sonra tüketilir ve bu sayede dindirilemeyen mide bulantısının geçmesine büyük fayda sağlar.

Sedef Hastalığı

Çınar yaprağı kürü, sedef hastalığına karşı tedavi edici özellikler taşımaktadır. Klorsuz suda kaynatılmış çınar yaprağı demlenmeye bırakılır ve suyu süzüldükten sonra sedef hastalığı olan bölgeye bu su ile pansuman yapılır. Bu sayede sedef hastalığının iyileşmesi sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hürkal

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Çınar yaprağının tüm fayalarını belirtmişsiniz. Bu faydalarının ar olduğu ben kendi kendime bir şekilde ıspatladım ama bu yaprağı nasıl kullacağım hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilim. Çınar yaprağını kurutmak mı gerkiyor yoksa yaşken de kullanılabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İyi günler, çınar yaprağını kullanmadan önce öncelikle kurutmanız gerekmektedir. Kurutulmuş çınar yaprağını çay olarak demleyerek tüketebilirsiniz. Bir bardak kaynar suya 1-2 adet kurutulmuş çınar yaprağı ekleyip 10-15 dakika demleyin ve daha sonra süzerek içebilirsiniz. Ancak, herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce bir uzmana danışmanız önerilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Avakado Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Avakado Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Kurdu Türleri ve Özellikleri

Yaprak Kurdu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Avakado Yaprağının Faydaları?

Avakado Yaprağının Faydaları?