Üzüm Yaprağı

Üzüm yaprağı, Üzüm yaprağının bir diğer adı da asma yaprağı olarak bilinir. Asma yaprağı bitkilerin yemeklerde kullanılmak üzere saklandığı yeşil şeklidir. Yani üzüm yaprağı genellikle yemeklerde kullanılırken, özellikle de dolma, yaprak sarması gibi yemeklerde kullanılır. Üzüm yaprağı Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerinin baş tacıdır.
Şimdi üzüm yaprağı ile ilgili nasıl yetiştirildiğini anlatalım.

Üzüm yaprağı yetiştiriciliği


Üzüm yaprağı yetiştirirken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır. Üzüm yaprakları için öncelikli olarak asmadan bir parça çubuk kopartılarak; koparılan çubuğun çillenmesi sağlanır. Bu çillenme meydana geldiği zaman, üzüm çubuğu toprakla kavuşturulur. Öncelikli olarak toprağa üzüm çubuğu dikilmeden toprak güzel havalandırılıp, daha sonra içerisine bir miktar hayvan gübresi de atılarak; üzüm asması toprağın içine bırakılır. Daha sonra üzüm asmasını dik olacak şekilde etrafına toprak atılıp; attığımız toprak güzelce bastırarak, dikim yapılır. Toprağın hava almaması için toprak iyice bastırılır, bu sayede üzüm çubuğu hava almadan toprak içerisine çillerini salarak; üzüm asmasının büyüme evresi başlar. Böylelikle üzüm yaprağı elde etmenin ilk aşamasını geçmiş oluruz. Bahar döneminde büyümekte olan üzüm çubuklarını budama işlemi yaparak; kol atmasına yardım ederiz. Yaz aylarına doğru üzüm yaprakları toplanacak hale gelerek; çoğalmaya başlar. Üzüm yaprağı toplanılır, her toplama işleminden sonra da üzüm asması yeniden üzüm yaprağı çıkarır.
Böylelikle asmadan bir yıl içerisinde en az beş sefer hasat alınır. Ancak üzüm yaprağı yaşlanmadan sık sık toplanması gerekir. Topladıkça üzüm asması tekrar yeşerip, tekrar yaprak büyütür. Bu işlem üzüm almaya başlayana kadar devam eder. Türkiye'de yaklaşık olarak en az elli çeşit, üzüm yaprağı çeşidi vardır. Bu yaprakların aromaları ve şekilleri birbirinden farklıdır. Ayrıca üzüm yaprağının yetiştiği toprak bile aroması üzerinde önemli etkiye sahiptir. En önenlisi sulama imkânı olan bölgede üzüm yaprağı daha verimli ve daha ince olur.

Üzüm yaprağının toplandıktan sonra saklanması


Öncelikli olarak topladığımız üzüm yapraklarını güneşte yanmayacak şekilde muhafaza ederiz. Üzüm yaprakları üst üste topladığımız için hava sıcaklığı göz önünde bulundurularak, toplanan yaprakları serin bir yerde biriktirilmesi gerekir. Güneşe veya sıcağa maruz kalırsa yapraklar arasında yanmalar oluşur. Üzüm yapraklarını güzel bir şekilde topladıktan sonra taze halini yaprak sarması yaparak tüketebiliriz. Ayrıca yeni topladığımız üzüm yapraklarının taze halinden doğrama asma yaprağı yemeği de yapabiliriz. Bu şekilde topladığımız yaprakları kış aylarında kullanmak için salamura şeklinde saklayabiliriz. Bu saklama şeklini anlatırken iki şekilde olduğunu unutmayalım.

Birinci salamura şekli


Öncelikli olarak topladığımız üzüm yapraklarını beş kiloluk cam kavanozun içine; belirli demetler halinde koyarız. Daha sonra beş litrelik kavanozu asma yaprağı ile doldurduktan sonra; bu kavanozun içerisine bir su bardağı kaya tuzu koyarız. Sonra iyice bastığımız asma yaprağının üzerine gelecek kadar su koyulup; kavanozun ağız kısmını hava almayacak şekilde kapatırız. Kullanılacak zamana kadar üzüm yaprağı kavanozunu iyi bir yerde muhafaza ederiz. Daha sonra kışın kullanılmak üzere içerisindeki yaprağı çıkartıp; ılık suda bekletiriz. Böylece üzüm yaprağının fazla tuzu çıkarılarak; sarma işlemine hazır hale getiririz. Bu şekilde salamura tarifini paylaşmış olduk.

İkinci şekil salamura saklama yöntemi

Mevsiminde topladığımız üzüm asmalarını öncelikle yanmaması için serin bir yerde muhafaza ederiz. Topladığımız üzüm yapraklarını büyük bir leğenin içerisine sıralar halinde dizeriz. Bir sıra üzüm yaprağı, bir sıra kaya tuzu atarız. Bu işlemi üzüm yapraklarının her sırasına uygulayarak; topladığımız yaprakların üzerini kaplayacak kadar kaynar su koyarız. Bu leğenin ağzını hava almayacak şekilde kapatırız. 5 saat sonra üzüm yapraklarını beş litrelik kavanoza demetler halinde yerleştiririz. Üzüm yaprakları hala sıcaktır, ama demlenme işlemi gerçekleştirilmiştir. Üzüm yaprağının rengi değişmiş olup; neredeyse sarılacak hale gelmiştir. Üzüm yapraklarını kavanoza yerleştirdikten sonra, üzerine leğen de bulunan tuzlu sudan ilave ederiz. Daha sonra kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatırız. Bu kavanozu güvenilir bir yerde, kullanacağımız zamana kadar dikkatli bir şekilde muhafaza ederiz. Kullanacağımız zamanda içerisinden, kullanacağımız kadar üzüm yaprağı alıp, ılık suda bekleterek fazla tuzunu almış oluruz.
20.01.2024 09:03:59
Üzüm Yaprağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Yaprağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Üzüm Yaprağı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tetra Yaprağı

Tetra yaprağı, tetra ağacı, Cotinus Coggygria olmakla beraber ülkemizde Duman ağacı ismiyle bilinmektedir. Tetra ağacının özellikle iri ve kırmızı te...
Devamını Oku

Pancar Yaprağı

Pancar yaprağı, Bir çoğumuz pancar yaprağı ile yemekler sarmalar kavurmalar yaparız. Fakat nelere faydalı olduğunu çok azımız biliriz. Pancar yaprağında insa...
Devamını Oku

Bağa Yaprağı

Bağa yaprağı, halk arasında sinirli ot olarak bilinen bitki insan sağlığı için şifa dağıtan bitkiler arasında yer alır. Çok yıllık bir bitki olan bağa y...
Devamını Oku

Funda Yaprağı

Funda yaprağı, kilo vermek için yaygın bir şekilde kullanılan funda yaprağının idrar söktürücü ve ödem attırıcı etkisi bulunmaktadır. Kilo vermek için k...
Devamını Oku

Söğüt Yaprağı

Söğüt Yaprağı, Söğüt ağacına yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde yaklaşık 250 - 260 değişik türü bulunmaktadır. Ekseri kışın yapraklarını döken sö...
Devamını Oku

Okaliptus Yaprağı

Okaliptüs yaprağı, mersingiller familyasından olan okaliptüs bitkisinin yapraklarıdır. Çok sayıda hastalığa şifa kaynağı olan okaliptüs bitkisinin altı yüzün...
Devamını Oku

Ihlamur Yaprağı Faydaları

Ihlamur Yaprağının Faydaları, ıhlamur yaprağı strese karşı oldukça faydalıdır, aynı zamanda uykusuzluk problemini de büyük ölçüde gidererek rahatlatmaktadır....
Devamını Oku

Kiraz Yaprağı

Kiraz Yaprağı, lezzetli meyve ağacı türlerinden olan kiraz meyvesinin yaprağıdır. Gülgiller familyasından olup kiraz yaprağının kendine has hoş bir kokusu va...
Devamını Oku

Çam Yaprağı Çayı

Çam Yaprağı Çayı, birçok hastalığa iyi geldiği çok kişi tarafından da biliniyor. Bazen ilaç kullanarak bile geçmeyen hastalıklarınıza çam yaprağı çayı ile şi...
Devamını Oku

Mersin Yaprağı

Mersin yaprağı, oldukça hoş bir kokusu olan mersin yaprağın içerisinde A vitamini, şeker, tanen bulundurur. Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz ve Ege kıyıla...
Devamını Oku

Sidir Yaprağı

Sidir yaprağı, Tomurcuk çok küçük olup az sayıda pullarla örtülüdür. Yapraklar uzun sürgünler üzerinde tek tek dağınıktır. Yapraklar dökülmeden ağaç üzerinde...
Devamını Oku

Çınar Yaprağı Çayı

Çınar yaprağı çayı, çınar ülkemizde neredeyse bütün bölgelerde yetişebilir özelliktedir. Çınar yaprağı, 50 metre kadar uzayabilen, çakıllık ve kumlu toprakla...
Devamını Oku

Portakal Yaprağı

Portakal yaprağı, doğanın bize sunduğu çok sayıdaşifalı bitkiler bulunmaktadır. Taze portakal yaprağı da bunlardan sadece bir tanesidir. Portakal...
Devamını Oku

İncir Yaprağı Çayı

İncir yaprağı çayı, İncir yaprağı yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Türkiye'de hemen hemen her yerde yetişebilen, yatıştırıcı bir etkiye sa...
Devamını Oku

Limon Yaprağı

Limon Yaprağı; Limon bir yıl boyunca büyümeyi devam ettiren, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür ve bu ağacın sebzesidir. Limonun ana...
Devamını Oku

Kavak Yaprağının Faydaları

Kavak Yaprağının Faydaları, Doğanın bizlere sunduğu çok fazla nimetler vardır. Hiçbir varlık ya da bitki boşu boşuna yaratılmamıştır. Hep...
Devamını Oku

Yaprağı Güzel

Yaprağı güzel, bitkisine kolyos çiçeği adı da verilir. Yaprağı güzel bitkisi saksı çiçekleri arasında önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Geçmişi uzun...
Devamını Oku

Ardıç Yaprağı

Ardıç Yaprağı, Ardıç ağacı iğne yapraklı, çalı görünümün de ve kırsal ve dağlık yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının üremesi biraz değişik oluyo...
Devamını Oku

Nar Yaprağı

Nar Yaprağı, Nar, kış aylarında, özellikle kasım ayının başlarında çıkmasıyla birlikte tüketmenizi tavsiye ederim. Yılın bu aylarında taze narı bulmak mümkün...
Devamını Oku

Meşe Yaprağı

Meşe yaprağı, Kayıngiller familyasından olan meşe ağacı dağlık alanları erozyonlara karşı bol miktarda ekilmiş bir bitkidir. Kışın yapraklarını döken uzun öm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tetra Yaprağı
Pancar Yaprağı
Bağa Yaprağı
Funda Yaprağı
Söğüt Yaprağı
Son Forum Konuları
Çınar Yaprağının Kanserli Hastada Kullanılması Doğru Mu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024