Salamura Yaprak Nasıl Yapılır

Salamura yaprak nasıl yapılır: Salamura yiyecekleri kış için veya uzun zaman dayanması için saklama yöntemidir. Örneğin peynir zeytin yaprak gibi yiyecekler dayanıklık kazanması için salamura yapılır. Bazıları da salamura yapılınca değişik tatlar elde edilir ve o şekilde isim kazanır. Örneğin turşu gibi. İlk bahar ve yaz aylarında toplanan taze üzüm yapraklarını tuzlu suda salamura yapılıp hem kış için dayanmasını hem de lezzet kazanmasını sağlarız.
Salamura yaprak yapmak için öncelikle asmadan en taze yaprakları toplamalıyız ya da yapraklar fazla sertleşip damarlanmadan toplamalıyız. Beyaz üzüm yaprağı salamura için daha iyi bir çeşittir siyah üzüm yaprağı tüylü olduğundan pek tercih edilmez fazla dilik olmayan yaprakları toplamanız ileride sararken size kolaylık sağlayacaktır. Salamura yaprak yapmak için fazla geç kalmamak lazım çünkü üzümler koruk olup olgunlaşma dönemine geçtiğinde yapraklar kartlaşmış olur bu da set ve damarlı yaprak demektir sarması pek tercih edilmez. Eğer üzüm asmanız veya bağlarınız yok ise ilk bahardan itibaren semt pazarlarının yolunu tutup taze yaprak bulmanın yoluna bakın. Şimdi elimizde geçen taze yaprağı nasıl salamura ederiz gelin onu öğrenelim.

Salamura yaprak için gerekli malzemeler

  • Taze asma yaprağı miktarını siz belirleyebilirsiniz. 5 litrelik kavanoz 3,5 kilo taze asma yaprağı alıyor,
  • Kaya tuzu veya deniz tuzu,
  • Kaynar su,
  • Su,
  • Kavanoz veya bidon cam kavanoz kullanmak sağlığınız açısından daha faydalı,

Salamura yaprak nasıl yapılır?


Öncelikle topladığınız veya pazardan aldığınız yaprakları tek tek diziyoruz dizme işlemi parlak kısmı alta iç kısmı üste gelecek şekilde sapları size bakacak bu şekilde üst üste her bir sap bir diğer yaprağın sapını takip edecek şekilde diziyoruz.
Daha sonra dizdiğimiz bütün yaprakları büyükçe bir leğene dizimini bozmadan yerleştiriyoruz. Daha sonra kaynattığımız kaynar su ile yaprakları batası ya kadar ıslatıyoruz. Buna sarartma işlemi diyoruz. Yapraklar sıcak su ile temas ettiğinde sararacakdır. Leğendeki yapraklara döktüğümüz sıcak su soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletiyoruz. Ardından soğuyan yapraklardan bir tutam alıp dizisini bozmadan sap kısımlarına ve kalım damar olan bölgelerine bur tutam yaklaşık bir kaşık kadar tuz koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Kavanoza bu şekilde diziyoruz bütün yaprak bitinceye kadar aynı işleme devam ediyoruz. Yanı yaprağın içine iç harcını koyup sarar gibi kalınca bir tutamın köklerine tuz koyup sarıyoruz. Bütün yapraklar bitip kavanoz dolunca turşu suyu hazırlar gibi tuzlu su hazırlayıp kavanoza dizdiğimiz yaprakların üstüne döküyoruz iyice su doldurduğumuz kavanozun en üstüne yaprakların suyun altında kalmasını sağlayacak plastik veya cam bir aparat koyuyoruz. Genelde pazarlarda delikli bir aparat bulunmak da yapraklar suyun üstüne çıkmaması için. Suyun üzerine çıkan yapraklar kararıp çürüyecektir. Hazırladığımız salamura yaprakların kavanozunu ilk bir hafta bir leğenin içerisinde tutmanızda fayda var suyu sızabilir ve sızdığı zeminde kalıcı hasar bırakabilir. Daha sonra tüketmek için salamura yaprağı bir gün önceden çıkartıp soğuk suya ıslatmanız gerekecek ve suyunu sık sık değiştirmenizde fayda var şimdiden ellerinize sağlık.
21.01.2024 15:52:41
Salamura Yaprak Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salamura Yaprak Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Salamura Yaprak Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tetra Yaprağı

Tetra yaprağı, tetra ağacı, Cotinus Coggygria olmakla beraber ülkemizde Duman ağacı ismiyle bilinmektedir. Tetra ağacının özellikle iri ve kırmızı te...
Devamını Oku

Pancar Yaprağı

Pancar yaprağı, Bir çoğumuz pancar yaprağı ile yemekler sarmalar kavurmalar yaparız. Fakat nelere faydalı olduğunu çok azımız biliriz. Pancar yaprağında insa...
Devamını Oku

Bağa Yaprağı

Bağa yaprağı, halk arasında sinirli ot olarak bilinen bitki insan sağlığı için şifa dağıtan bitkiler arasında yer alır. Çok yıllık bir bitki olan bağa y...
Devamını Oku

Funda Yaprağı

Funda yaprağı, kilo vermek için yaygın bir şekilde kullanılan funda yaprağının idrar söktürücü ve ödem attırıcı etkisi bulunmaktadır. Kilo vermek için k...
Devamını Oku

Söğüt Yaprağı

Söğüt Yaprağı, Söğüt ağacına yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde yaklaşık 250 - 260 değişik türü bulunmaktadır. Ekseri kışın yapraklarını döken sö...
Devamını Oku

Okaliptus Yaprağı

Okaliptüs yaprağı, mersingiller familyasından olan okaliptüs bitkisinin yapraklarıdır. Çok sayıda hastalığa şifa kaynağı olan okaliptüs bitkisinin altı yüzün...
Devamını Oku

Ihlamur Yaprağı Faydaları

Ihlamur Yaprağının Faydaları, ıhlamur yaprağı strese karşı oldukça faydalıdır, aynı zamanda uykusuzluk problemini de büyük ölçüde gidererek rahatlatmaktadır....
Devamını Oku

Kiraz Yaprağı

Kiraz Yaprağı, lezzetli meyve ağacı türlerinden olan kiraz meyvesinin yaprağıdır. Gülgiller familyasından olup kiraz yaprağının kendine has hoş bir kokusu va...
Devamını Oku

Çam Yaprağı Çayı

Çam Yaprağı Çayı, birçok hastalığa iyi geldiği çok kişi tarafından da biliniyor. Bazen ilaç kullanarak bile geçmeyen hastalıklarınıza çam yaprağı çayı ile şi...
Devamını Oku

Mersin Yaprağı

Mersin yaprağı, oldukça hoş bir kokusu olan mersin yaprağın içerisinde A vitamini, şeker, tanen bulundurur. Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz ve Ege kıyıla...
Devamını Oku

Sidir Yaprağı

Sidir yaprağı, Tomurcuk çok küçük olup az sayıda pullarla örtülüdür. Yapraklar uzun sürgünler üzerinde tek tek dağınıktır. Yapraklar dökülmeden ağaç üzerinde...
Devamını Oku

Çınar Yaprağı Çayı

Çınar yaprağı çayı, çınar ülkemizde neredeyse bütün bölgelerde yetişebilir özelliktedir. Çınar yaprağı, 50 metre kadar uzayabilen, çakıllık ve kumlu toprakla...
Devamını Oku

Portakal Yaprağı

Portakal yaprağı, doğanın bize sunduğu çok sayıdaşifalı bitkiler bulunmaktadır. Taze portakal yaprağı da bunlardan sadece bir tanesidir. Portakal...
Devamını Oku

İncir Yaprağı Çayı

İncir yaprağı çayı, İncir yaprağı yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Türkiye'de hemen hemen her yerde yetişebilen, yatıştırıcı bir etkiye sa...
Devamını Oku

Limon Yaprağı

Limon Yaprağı; Limon bir yıl boyunca büyümeyi devam ettiren, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür ve bu ağacın sebzesidir. Limonun ana...
Devamını Oku

Kavak Yaprağının Faydaları

Kavak Yaprağının Faydaları, Doğanın bizlere sunduğu çok fazla nimetler vardır. Hiçbir varlık ya da bitki boşu boşuna yaratılmamıştır. Hep...
Devamını Oku

Yaprağı Güzel

Yaprağı güzel, bitkisine kolyos çiçeği adı da verilir. Yaprağı güzel bitkisi saksı çiçekleri arasında önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Geçmişi uzun...
Devamını Oku

Ardıç Yaprağı

Ardıç Yaprağı, Ardıç ağacı iğne yapraklı, çalı görünümün de ve kırsal ve dağlık yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının üremesi biraz değişik oluyo...
Devamını Oku

Nar Yaprağı

Nar Yaprağı, Nar, kış aylarında, özellikle kasım ayının başlarında çıkmasıyla birlikte tüketmenizi tavsiye ederim. Yılın bu aylarında taze narı bulmak mümkün...
Devamını Oku

Meşe Yaprağı

Meşe yaprağı, Kayıngiller familyasından olan meşe ağacı dağlık alanları erozyonlara karşı bol miktarda ekilmiş bir bitkidir. Kışın yapraklarını döken uzun öm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tetra Yaprağı
Pancar Yaprağı
Bağa Yaprağı
Funda Yaprağı
Söğüt Yaprağı
Son Forum Konuları
Çınar Yaprağının Kanserli Hastada Kullanılması Doğru Mu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024