Pazı Yaprağı

Pazı yaprağı, pazı yaprağı oldukça faydalı ve lezzetli bir sebzedir. Kış aylarında bulunur ve birçok farklı yemeği yapılır. Sarması, kavurması, salatası yapılarak tüketilir. Bu şekilde birçok yemeği yapılan pazının sağlığa da birçok faydası vardır ve kalori bakımından oldukça zengindir. Yüz gram kadarı yüz kaloridir. Diyet yapanlarda rahatlıkla tüketir.
Şimdi pazı ile yapılan sarma tarifine bakalım. Ardından faydalarını inceleyelim.

Pazı yaprağı sarması, pazı yaprağı sarması da üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur ve sarması üzüm yaprağına göre çok daha kolaydır. Çok lezzetli olan bu sarma yoğurt ile servis edilerek çok daha lezzetli olması sağlanır. Pazı yaprağı sarması günlerde, beş çaylarında rahatlıkla servis edilebilir. Akşam yemeklerinde de tüketilebilecek bir yemektir. Pazı yaprağı sarmasının yapımına bakalım.

Pazı yaprağı sarması için gerekli malzemeler

  • Bir kilo kadar pazı yaprağı
  • İki su bardağı pirinç
  • İki su bardağı bulgur
  • İki yemek kaşığı salça
  • İki adet büyük kuru soğan
  • Bir demet maydanoz
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Damak tadına göre tuz

Pazı yaprağı sarması nasıl yapılır?


Bazı yaprağı sarması için ilk olarak pazı yaprakları yıkanır ve beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yapraklar sarılacak yumuşaklığa gelince kaynar sudan çıkarılır ve iç harcı hazırlanır.
İç harcı hazırlamak için ilk olarak iki adet kuru soğan küp-küp doğranır. Tencereye alınır ve üzerine yarım su bardağı sıvı yağ eklenip ocağa alınır. Ocak açılır ve soğanlar pembe renk alıncaya kadar kavrulur. Soğan kavrulunca bir yemek kaşığı salça üzerine eklenerek salça kavrulur. Ardından bulgur ve pirinç iyice yıkanarak tencereye eklenir ve hafif kavrulur. Bir demet maydanoz ince ince doğranır ve tencereye eklenir. Üzerine bir tatlı kaşığı pul biber bir çay kaşığı karabiber ve damak tadınıza göre tuz atılır. Tüm malzeme karıştırılır ve kavrulur. Beş dakika kadar kavrulduktan sonra bir su bardağı kaynar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca pazı yaprakları alınır ve içlerine harçtan konularak sarılır. Derin bir tencereye dizilir. Tüm sarma sarılınca üzeri için kalan yarım su bardağı sıvı yağ bir yemek kaşığı salça su ile çırpılarak sarmanın üzerine dökülür. Ardından sarmalar ile aynı hizaya gelecek kadar su konulur ve ocağa alınıp altı açılır en kısık ateş de kontrollü olarak pişirilir. Pişince yarım saat kadar dinlendirilir ve yoğurt ile servis edilir.

Afiyet olsun.

Pazı yaprağı faydaları nelerdir?

  • Çok iyi miktarda C ve K vitamini içerir.
  • Vücutta oluşan Demir eksikliği ile savaşır. Demir eksikliğini önler.
  • Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar.
  • Beyin gelişimine faydalıdır ve unutkanlığa karşı savaşır.
  • Kan basıncının kontrol altında tutulmasını sağlar.
  • Sinir sistemini destekler ve korur.
  • Midede oluşan ağrı ve yangılara iyi gelir.
  • Sindirim sistemi sıkıntılarına ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Kan şekeri düzenlemede etkilidir.
  • Kansızlık sıkıntısı çekenlere iyi gelir ve kan yapıcı etkisi vardır.
  • Kuru öksürüğe karşı faydalıdır kısa süre de öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürmeye yardımcı olur.
  • İdrar yolunda oluşan iltihaplanmaları ve yanmaları azaltır.
  • Vücuda dinçlik verir. Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
  • İştah açmaya yardımcı olur.
  • Tansiyon sıkıntısı çekenlere yardımcı olur.
  • Şeker hastalığına karşı iyi gelir.
  • Kemik gelişimi ve korumasını sağlar.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Göz sağlığını korumaya yardımcıdır.
19.01.2024 08:17:11
Pazı Yaprağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Yaprağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Yaprağı"
Pazı yaprağı sarması çok kişiden duydum ama yapması hiç nasip olmadı ve yapılışınıda komşulara utandığımdan soramadım. Size sahmet pazı yaprağı sarması için gerekli malzemeler nelerdir ve yapilışı nasıldır bir anlatırmısınız. Bir de ben şeker hastasıyım bana dokunurmu bu sarma.
Beyan . 26.08.2018

Tetra Yaprağı

Tetra yaprağı, tetra ağacı, Cotinus Coggygria olmakla beraber ülkemizde Duman ağacı ismiyle bilinmektedir. Tetra ağacının özellikle iri ve kırmızı te...
Devamını Oku

Pancar Yaprağı

Pancar yaprağı, Bir çoğumuz pancar yaprağı ile yemekler sarmalar kavurmalar yaparız. Fakat nelere faydalı olduğunu çok azımız biliriz. Pancar yaprağında insa...
Devamını Oku

Bağa Yaprağı

Bağa yaprağı, halk arasında sinirli ot olarak bilinen bitki insan sağlığı için şifa dağıtan bitkiler arasında yer alır. Çok yıllık bir bitki olan bağa y...
Devamını Oku

Funda Yaprağı

Funda yaprağı, kilo vermek için yaygın bir şekilde kullanılan funda yaprağının idrar söktürücü ve ödem attırıcı etkisi bulunmaktadır. Kilo vermek için k...
Devamını Oku

Söğüt Yaprağı

Söğüt Yaprağı, Söğüt ağacına yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde yaklaşık 250 - 260 değişik türü bulunmaktadır. Ekseri kışın yapraklarını döken sö...
Devamını Oku

Okaliptus Yaprağı

Okaliptüs yaprağı, mersingiller familyasından olan okaliptüs bitkisinin yapraklarıdır. Çok sayıda hastalığa şifa kaynağı olan okaliptüs bitkisinin altı yüzün...
Devamını Oku

Ihlamur Yaprağı Faydaları

Ihlamur Yaprağının Faydaları, ıhlamur yaprağı strese karşı oldukça faydalıdır, aynı zamanda uykusuzluk problemini de büyük ölçüde gidererek rahatlatmaktadır....
Devamını Oku

Kiraz Yaprağı

Kiraz Yaprağı, lezzetli meyve ağacı türlerinden olan kiraz meyvesinin yaprağıdır. Gülgiller familyasından olup kiraz yaprağının kendine has hoş bir kokusu va...
Devamını Oku

Çam Yaprağı Çayı

Çam Yaprağı Çayı, birçok hastalığa iyi geldiği çok kişi tarafından da biliniyor. Bazen ilaç kullanarak bile geçmeyen hastalıklarınıza çam yaprağı çayı ile şi...
Devamını Oku

Mersin Yaprağı

Mersin yaprağı, oldukça hoş bir kokusu olan mersin yaprağın içerisinde A vitamini, şeker, tanen bulundurur. Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz ve Ege kıyıla...
Devamını Oku

Sidir Yaprağı

Sidir yaprağı, Tomurcuk çok küçük olup az sayıda pullarla örtülüdür. Yapraklar uzun sürgünler üzerinde tek tek dağınıktır. Yapraklar dökülmeden ağaç üzerinde...
Devamını Oku

Çınar Yaprağı Çayı

Çınar yaprağı çayı, çınar ülkemizde neredeyse bütün bölgelerde yetişebilir özelliktedir. Çınar yaprağı, 50 metre kadar uzayabilen, çakıllık ve kumlu toprakla...
Devamını Oku

Portakal Yaprağı

Portakal yaprağı, doğanın bize sunduğu çok sayıdaşifalı bitkiler bulunmaktadır. Taze portakal yaprağı da bunlardan sadece bir tanesidir. Portakal...
Devamını Oku

İncir Yaprağı Çayı

İncir yaprağı çayı, İncir yaprağı yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Türkiye'de hemen hemen her yerde yetişebilen, yatıştırıcı bir etkiye sa...
Devamını Oku

Limon Yaprağı

Limon Yaprağı; Limon bir yıl boyunca büyümeyi devam ettiren, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür ve bu ağacın sebzesidir. Limonun ana...
Devamını Oku

Kavak Yaprağının Faydaları

Kavak Yaprağının Faydaları, Doğanın bizlere sunduğu çok fazla nimetler vardır. Hiçbir varlık ya da bitki boşu boşuna yaratılmamıştır. Hep...
Devamını Oku

Yaprağı Güzel

Yaprağı güzel, bitkisine kolyos çiçeği adı da verilir. Yaprağı güzel bitkisi saksı çiçekleri arasında önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Geçmişi uzun...
Devamını Oku

Ardıç Yaprağı

Ardıç Yaprağı, Ardıç ağacı iğne yapraklı, çalı görünümün de ve kırsal ve dağlık yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının üremesi biraz değişik oluyo...
Devamını Oku

Nar Yaprağı

Nar Yaprağı, Nar, kış aylarında, özellikle kasım ayının başlarında çıkmasıyla birlikte tüketmenizi tavsiye ederim. Yılın bu aylarında taze narı bulmak mümkün...
Devamını Oku

Meşe Yaprağı

Meşe yaprağı, Kayıngiller familyasından olan meşe ağacı dağlık alanları erozyonlara karşı bol miktarda ekilmiş bir bitkidir. Kışın yapraklarını döken uzun öm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tetra Yaprağı
Pancar Yaprağı
Bağa Yaprağı
Funda Yaprağı
Söğüt Yaprağı
Son Forum Konuları
Çınar Yaprağının Kanserli Hastada Kullanılması Doğru Mu
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024