Pazı yaprağı, pazı yaprağı oldukça faydalı ve lezzetli bir sebzedir. Kış aylarında bulunur ve birçok farklı yemeği yapılır. Sarması, kavurması, salatası yapılarak tüketilir. Bu şekilde birçok yemeği yapılan pazının sağlığa da birçok faydası vardır ve kalori bakımından oldukça zengindir. Yüz gram kadarı yüz kaloridir. Diyet yapanlarda rahatlıkla tüketir.
Şimdi pazı ile yapılan sarma tarifine bakalım. Ardından faydalarını inceleyelim.
Pazı yaprağı sarması, pazı yaprağı sarması da üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur ve sarması üzüm yaprağına göre çok daha kolaydır. Çok lezzetli olan bu sarma yoğurt ile servis edilerek çok daha lezzetli olması sağlanır. Pazı yaprağı sarması günlerde, beş çaylarında rahatlıkla servis edilebilir. Akşam yemeklerinde de tüketilebilecek bir yemektir. Pazı yaprağı sarmasının yapımına bakalım.
Pazı yaprağı sarması için gerekli malzemeler
Bir kilo kadar pazı yaprağı
İki su bardağı pirinç
İki su bardağı bulgur
İki yemek kaşığı salça
İki adet büyük kuru soğan
Bir demet maydanoz
Bir tatlı kaşığı pul biber
Bir çay kaşığı karabiber
Bir su bardağı sıvı yağ
Damak tadına göre tuz
Pazı yaprağı sarması nasıl yapılır?
Bazı yaprağı sarması için ilk olarak pazı yaprakları yıkanır ve beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yapraklar sarılacak yumuşaklığa gelince kaynar sudan çıkarılır ve iç harcı hazırlanır.
İç harcı hazırlamak için ilk olarak iki adet kuru soğan küp-küp doğranır. Tencereye alınır ve üzerine yarım su bardağı sıvı yağ eklenip ocağa alınır. Ocak açılır ve soğanlar pembe renk alıncaya kadar kavrulur. Soğan kavrulunca bir yemek kaşığı salça üzerine eklenerek salça kavrulur. Ardından bulgur ve pirinç iyice yıkanarak tencereye eklenir ve hafif kavrulur. Bir demet maydanoz ince ince doğranır ve tencereye eklenir. Üzerine bir tatlı kaşığı pul biber bir çay kaşığı karabiber ve damak tadınıza göre tuz atılır. Tüm malzeme karıştırılır ve kavrulur. Beş dakika kadar kavrulduktan sonra bir su bardağı kaynar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca pazı yaprakları alınır ve içlerine harçtan konularak sarılır. Derin bir tencereye dizilir. Tüm sarma sarılınca üzeri için kalan yarım su bardağı sıvı yağ bir yemek kaşığı salça su ile çırpılarak sarmanın üzerine dökülür. Ardından sarmalar ile aynı hizaya gelecek kadar su konulur ve ocağa alınıp altı açılır en kısık ateş de kontrollü olarak pişirilir. Pişince yarım saat kadar dinlendirilir ve yoğurt ile servis edilir.
Afiyet olsun.
Pazı yaprağı faydaları nelerdir?
Çok iyi miktarda C ve K vitamini içerir.
Vücutta oluşan Demir eksikliği ile savaşır. Demir eksikliğini önler.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli olmayı sağlar.
Beyin gelişimine faydalıdır ve unutkanlığa karşı savaşır.
Kan basıncının kontrol altında tutulmasını sağlar.
Sinir sistemini destekler ve korur.
Midede oluşan ağrı ve yangılara iyi gelir.
Sindirim sistemi sıkıntılarına ve hazımsızlığa iyi gelir.
Kan şekeri düzenlemede etkilidir.
Kansızlık sıkıntısı çekenlere iyi gelir ve kan yapıcı etkisi vardır.
Kuru öksürüğe karşı faydalıdır kısa süre de öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
İdrar söktürmeye yardımcı olur.
İdrar yolunda oluşan iltihaplanmaları ve yanmaları azaltır.
Vücuda dinçlik verir. Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
İştah açmaya yardımcı olur.
Tansiyon sıkıntısı çekenlere yardımcı olur.
Şeker hastalığına karşı iyi gelir.
Kemik gelişimi ve korumasını sağlar.
Kansere karşı koruyucudur.
Göz sağlığını korumaya yardımcıdır.
19.01.2024 08:17:11
Pazı Yaprağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pazı yaprağı sarması çok kişiden duydum ama yapması hiç nasip olmadı ve yapılışınıda komşulara utandığımdan soramadım. Size sahmet pazı yaprağı sarması için gerekli malzemeler nelerdir ve yapilışı nasıldır bir anlatırmısınız. Bir de ben şeker hastasıyım bana dokunurmu bu sarma. Beyan . 26.08.2018
Cantekin : Merhaba Pazı yaprağı Şeker hastalığına karşı iyi gelir. Kan şekerini de düzenler. Pazı yapraklarını beş dakika kaynar su da bekletin. İç harcı için iki adet soğanı doğrayıp yağda kavurun. soğanlar pembeleşince bir yemek kaşığı salça üzerine ekleyin.Ardından bulgur ve pirinç iyice yıkanarak tencereye ekleyin. doğranmış maydonuzu tuzunu baharatınıda ekleyip kavurun. 10.09.2018 10:33:34
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024