Kırmızı Pancar Yaprağı: Şifa kaynağı olan pancar yaprağı, mucizevi bitkilerimizdendir. Anadolu'da barındırdığı vitamin ve mineraller ile kırmızı pancar şifa kaynağı olarak bilinir. Özellikle kırmızı pancar yaprağı mide hastalıklarına, kalp ve damar sağlığına ve cilt hastalıklarına karşı olumlu ve iyileştirici etkisinin bulunduğu bilinmektedir.
Pancar denildiği zaman sapları ve kırmızı ve yeşil yaprakları da buna dahildir. Özellikle şifa olarak tüketilmek isteniyorsa yaprakları ile tüketmek daha iyi olacaktır. Tüm vücuda faydası olan pancarın faydaları arasında ise;
- Özellikle kırmızı suyu kan yapmaya yardımcıdır,
- Alyuvar çoğaltılmasında faydalıdır,
- Bağırsak ve mideyi rahatlatıcı ve iyileştirici etkisi vardır,
- Karaciğer hastalıklarını önlemekte, varsa hastalık tedavi edici özelliği ile tedavi etmektedir,
- Yapısında bulunan B vitamini ve fosfor strese iyi gelmekte ve sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.
- Ciltle oluşmuş sivilceleri yok etmektedir.
- Pişirilerek püre yapılmış pancar yaprağını vücutta oluşmuş yaralara, morluklara ve şişliklere sarıldığı zaman tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Kırmızı Pancar Yaprağı: Özellikle haşlanarak tüketilen pancar yaprağını, en iyi tüketme yolu kavurması, sarması, suyudur. Kırmızı pancar yapraklarını ayıklarken özellikle bıçak kullanmamalı el ile ayırmalıdır. Kırmızı pancar yaprağı ile yapılacak kavurma yemeği tarifi ise şöyledir;
Kırmızı Pancar Yaprağı Malzemeleri
- 1 kg pancar yaprağı
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük soğan
- Tuz
Servis için
Kırmızı Pancar Yaprağı Nasıl Yapılır?
Pancar yaprakları geniş bir kapta, temizlenip suda bekletilmelidir.
Bol su içerisine birkaç damla sirke konularak içerisine pancar yaprakları atılır. Bir müddet bekletildikten sonra bol su ile yıkanır. Daha sonra suyunun süzülmesi için süzgece alınır. İri iri doğranır.
Zeytinyağı tencereye alınarak hafif kızdırılır. Üzerine pancar yaprakları konularak suyunu bırakana kadar harlı ateşte suyunu bıraktığında ise kısık ateşte pişmeye bırakılmalıdır. Rengi biraz değişmeye başladığı zaman yemeklik doğranan soğan ve tuz eklenerek karıştırılır ve kapağı kapatılıp iyice pişirilir. Pişince ocaktan alınır ve yoğurt ile servis edilir.
19.01.2024 06:35:28