Gül Yaprakları
Gül Yaprakları, Anavatanı Asya olan gül bitkisinin birçok türü ve oldukça gösterişli yaprakları vardır. Rengarenk güller tüm dünyada oldukça yaygın yetiştirilmektedir. Kültür bitkisi olarak yetiştirilebileceği gibi aynı zamanda süs bitkisi olarak da yetiştirilen katmerli yapraklarıyla oldukça göze çarpan gül yaprakları içerisinde uçan yağ ve çeşitli glikozitler bulundurur.
Beyaz, pembe, sarı, kırmızı, nar çiçeği gibi renklere sahip olan gül yapraklarının hafif tüylü ve kadifemsi yapıya sahip olanları da vardır. Tüm dünyada yetiştirilebilen gül bitkisinin yapraklarından birçok alanda faydanılmaktadır. Ülkemizde en çok da Isparta ilinde yetiştirilen ve şahane bir kokuya sahip olan gülün renkli yaprakları kokusu, renkleri ve şahane görünüşleri ile çok fazla kullanım alanına sahiptir.
Gül yaprakları birleşimi, gallik asit, pektin, feniletilalko, l geronio, l anthocyanin, rodino, nikotinamid, eugenol, citronel.
Gül yapraklarının kullanıldığı yerler, gül yapraklarından en çok da gül suyu ve gül yağı elde edilmektedir. Kozmetik ve parfüm alanında gül kremi, gül yağı, gül sabunu olarak, içki yapımında gül şarabı ve gül likörü olarak kullanılan renkli gül yaprakları aynı zamanda gül reçeli gül lokumu ve taze olarak toplanıp kurutulan yapraklarından gül çayı yapılarak da tüketilmektedir.
Gül yapraklarından çay nasıl yapılır?
Kurutulmuş gül yapraklarından 2 tatlı kaşığı kadar 1 bardak kaynar suyun içerisine ilave edip 10 dakika demlendirip süzdükten sonra isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırılıp içilebilir.
Gül yapraklarının faydaları nelerdir?- Bu oldukça hoş kokulu bitkinin yapraklarından hazırlanan çay mikrop öldürücü özelliğe sahiptir ve ağız yaralarına oldukça yararlıdır. Gül yaprağı çayı mide bulantısı, boğaz ve kulak ağrısı ve öksürüğe karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda kalbe ferahlık verir, ciğeri kuvvetlendirir, stresi azaltır, ateş düşürücü etkiye sahiptir, terlemeyi önler, eklem iltihaplarına karşı oldukça etkilidir ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Gül yaprakları yemeklerde kullanıldığı takdirde bağırsakları temizleyici etkisi vardır ve kabızlığa iyi gelir.
- Gül yapraklarından elde edilen gül suyu göz altlarına sürüldüğünde göz altında oluşan kararmaların azalmasına yardımcı olur ve bir mendil üzerine dökülerek alın bölgesine sürüldüğü takdirde baş ağrılarını giderici özelliğe sahiptir ve antibakteriyel özelliği sayesinde yara ve çıbanlar için kullanılabilir.
- Gül yaprakları ile banyo yapıldığı takdirde gözde oluşan kanlanma ve göz nezlesinin giderilmesine yardımcı olur.
- Gül yapraklarından elde edilen yağ cilde uygulandığı takdirde cilde canlılık kazandırır, cildi gerginleştirir ve ciltte bulunan lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Gül yaprağında bulunan şeker cilde yatıştırıcı bir his yaratır ve hassas ciltler için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda gül yapraklarından elde edilen gül yağı makyaj temizlemek için de kullanılmaktadır.
- Gül yaprakları havanda dövülüp toz haline getirilerek banyodan çıkıldığında vücuda sürüldüğünde sakinleştirici ve zehir arındırıcı etkiye sahiptir ve ter kokusunun önlenmesini sağlar.
- Taze gül yaprakları kaynatılıp süzülerek kızamık çıkaran çocuklara pamukla sürüldüğünde oldukça rahatlama sağlar.
- Gül yapraklarından hazırlanan gül merhemi her türlü deri hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilir.
23.01.2024 06:39:15
Gül Yaprakları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|