Çınar Ağacı Yaprağı, (Aslan Pençeli Çınar Yaprağı) Anadolu coğrafyasında ulu çınar diye onurlandırılan çınar ağacı anavatanı Kuzey Amerika ve Doğu Avrupa olarak bilinmektedir. Osmanlı devletinin kuruluşunda ilham kaynağı olan ağaç yaklaşık 10 metreye varan çevre kalınlığı, 30-40 metreyi bulan uzunluğu ile tam bir gösteriş harikasıdır. Bilinen 12 türü vardır.
Daha ziyade dere ve ırmak kenarlarında kendiliğinden yetiştiği gibi, günümüzde tohum kullanmak sureti ile de ekimi yapılmaktadır. Geniş insan eline benzeyen yaprakları 3-5 kanatlı olabilir. Yüksekliği ve heybeti ile büyük bir gölge oluşturan çınar ağacı özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenlerin mekânına dönüşür. Çınar ağacı binlerce yıl yaşayabilmektedir, bilimsel olarak yaşı tespit edilmiş birçok çınar ağacı bulunmaktadır. Bunlardan kimileri 900, kimileri 1000 yaşında olduğu bilinmektedir. Çınar ağacı aynı zamanda kuşların barınağıdır. Uzun ömrü nedeniyle çürüyen içine rağmen dış gövdesi canlı kalmakta ve ağacın yaşaması için gereken imkânları sunmaktadır. Doğadaki her bitki gibi çınar ağacı içeriğinde de insan sağlığı için önemli şifa barındırır. Medeniyetin getirdiği hareketsiz yaşam gereği bedenimizde oluşan ağrı ve sızıların çoğu kireçlenme kaynaklıdır. Kireçlenmeden kurtulmak için çınar yaprağının faydası uzmanlar tarafından kabul edilmiştir. Kronik rahatsızlığı olanlar kullanmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Büyük Aslan Pençeli Çınar Yapraklarının 100 gramından 74 kalori enerji, 19 gram karbonhidrat, 0,8 gram protein, 0,3 gram yağ, 3 gram lif ve 16 gram şeker elde edilir,
Çınar Ağacı Yaprağının faydaları nelerdir?
- Çınar yaprağı ezilerek yanık tedavisinde kullanılır, bunun için ezdiğimiz çınar yaprağı yanığın üzerine sürülür.
- Çayı kaynatılıp içildiğinde kadın hastalıklarında düzenleyici etkisi vardır.
- Saç derisini güçlendirerek saçın daha gür çıkmasını, parlamasını ve kepeklenmeyi önler.
- Sara hastalığına karşı etkilidir, bunun için çayı içilmelidir.
- Sedef rahatsızlığı olanlar için etkili sonuçları görülmektedir.
- Vücutta ödem oluşumunu engeller, olan ödemleri yok eder.
- Eklem yerlerinde oluşan kireçlenmeyi azaltır, oluşumu engeller, bel fıtığı hastalıklarının iyileşmesinde etkili bir bitkidir.
- Diş eti iltihaplanması, diş rahatsızlıkları ve diş ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
- Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
- Kaynatılarak içildiğinde böbreklerde meydana gelen iltihaplanmayı önlemekte, böbrekte kum varsa dökmekte ve tekrar oluşuma engel olmaktadır.
- Çınar yaprağı üzüm veya elma sirkesi ile kaynatılıp içildiğinde kusmayı önlediği görülür.
- Ayrıca dayanıklı yapısı nedeniyle böcek ve haşaratın sevmediği bir ağaçtır.
Kireçlenmeye karşı Çınar ağacı yaprağı kürü nasıl yapılır?
Kireçlenmeye karşı çınar yaprağı kürü; 1,5 yemek kaşığı kurutulup ezilmiş (Kuru nane şeklinde) kaynamakta olan bir su bardağı klorsuz suya atılır. Bir dakika kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Sabah kahvaltısı yaptıktan bir saat sonra ve öğle yemeği yemeden bir saat önce yani ikisinin arasında hazırladığımız bu çayı içmemiz gerekiyor, aynı uygulamayı öğlen ve akşam yemekleri arasında da yapmak gerekiyor, bunu içerken karnımızın aç olması gerekiyor. Bu uygulamayı 15 gün boyunca yaptıktan sonra 3 gün ara verip eğer şikâyetiniz bitmedi ise 15 gün daha devam etmelisiniz.
20.01.2024 16:54:59