Bağ Yaprağı, Mutfaklarımıza yüzyıllarca boyunca doyumsuz tat katan, kadınların sarmasını yaptığı ve bununla birlikte sağlık açısından faydalı olan bağ yaprağını ayrıntılı olarak inceleyelim. Yaz aylarında taze asmadan sarması yapılır. Kış aylarına ise uzun süreli saklanarak yıl boyunca vazgeçilmezi olmuştur. Türk, Yunan, Bulgar ve Romen mutfağında kullanılır.
Bağ yaprağı yapısı: Asma yaprağı sarmaşık misali tırmanıcı ve uzun ömürlü, küçük çiçekli, alt kısmı tüylü, üst kısmı tüysüz ve ucu sivri yaprakları bulunan meyveli bir bitkidir. Kuru ve yaş olarak üretilir. Bitkinin meyvesi de yaprağının da besin değeri yüksektir.
Bağ yaprağı faydaları nelerdir?
Cilt için asma yaprağı kürü varis tedavisi için kullanılır.
Taze yapraklarının tüketilmesi halinde beyindeki talamus bezine etki edip hafıza merkezini güçlendirmektedir.
Bağ yapraklarının birkaç tanesi kaynatılarak içilmesi halinde alkole karşı bırakma özelliği bulunmaktadır.
Toplardamarların güçlenmesini sağlar.
Vücudun kuvvetlenmesinde etkilidir.
Rahim kanamalarını durdurur.
Sarılığa karşı tedavi edicidir.
Midede oluşan iltihaplara iyi gelir.
Sürekli devam eden ishali keser.
Bacak damarlarının şişmesini önler.
Asma ağacının suyu tüketilmesi durumunda böbrek taşını düşürür.
İçerisinde A, C, E, B6, K vitaminlerini bulunduran asma yaprağında demir, magnezyum, kalsiyum, bakır ve folat bulunur.
5 asma yaprağı sadece 14 kaloridir.
Soğuğu sevmeyen asma yazları kurak geçen bazı ülkelerde geniş yer kaplar. Bodur bir ağaç olan asmanın anayurdu Anadoludur. Asmanın kökü derinlerdedir. Gövdesine asma kütüğü veya onca denir. Asma her yıl bakıma muhtaç bir bitkidir. Asmanın budanması, çapanın yapılması, belle işlenip kabartılması, gübrelenmesi şarttır.
Bağ kurulması: Asmanın seçimi ve toprağın işlenmesi çok önemlidir. Bağ yerinin 70-80 santimetre derinliğe kazılarak ekilmesi gerekir. Türkiye'de yakın zamanda Amerika'dan getirilip aşılanarak ekilmeye başlanıldı. Amerikan malı fidesi yerli malının iki katı kadar ülkemizde bulunmaktadır. M. Ö 5000-3500 yıllarına dayanmaktadır. Asma çok killi su tutan toprakları sevmez. Bu yerler dışında ülkemizde her yerde asma yaprağı yetiştirilir. Türkiye bağcılık açısında dokuz bölgeye ayrılır.
Tokat yöresinde yapılan araştırmaya göre 44 üzüm çeşidinin yetiştiği, Narince çeşidinin ise bölge üretiminin %90'ını oluşturduğu bilinmektedir. Narince üzümünün yaprağı en kaliteli sarmalık yaprağa sahiptir. Niksar ve Erbaa ovaları Türkiye'nin salamura bağının yetişme merkezidir. İlk toplama Mayıs ayında yapılır. 10-15 gün arayla 5 boy toplama yapılır. Solmasın diye sabahın erken saatlerinde toplanır. Taze toplanan asma yaprakları geniş varillere, kavanozlara ya da pet şişelere koyulup üzerine gelecek şekilde tulu su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılıp güneş görmeyen yerde muhafaza edilir.
19.01.2024 09:39:13
Bağ Yaprağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Yıllardır yemeklerimiz de yaprak sarma olarak kullandığımız bağ yaprağının birçok yararı olduğunu duydum. Ayrıca çeşitli kürlerde de kullanılıyormuş. Bağ yaprağınin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nerelerde yetişir? Kalori oranı yüksek midir? Kadrihan . 31.08.2018
Necmettin : Yemeklerde ve kürler de kullanılan bağ yaprağının sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Bağ yaprağının yapısında kalori değeri oldukça yüksek besinler yer almaktadır. Bunun yanı sıra sindirime iyi gelmemekle birlikte karaciğerin çalışmasında oldukça etkili bir besindir. Bağ yaprağının tedarik edilmesi oldukça basit olup köy, kasaba ve şehirlerde rahatlıkla satın alınabilir. 12.09.2018 13:04:26
Sania : Bağ yapraklar Narince de yetişir türkiyenin en kaliteli yapraklarıdır cilt için çok işe yarıyor kür şeklinde sarılık hastalığına karşı direnç yaprakların suyunun böbrek taşlarını düşürdüğü midede oluşan enfeksiyonları geçirdiği vücudun kuvvetlenmesinde yarfımcı olduğu sürekli devam eden ishali keser yani demem o ki bir çok derde devadır asma yaprağı afiyet olsun 09.09.2018 17:35:12
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024