{ "title": "Zeytin Yaprağı Kürü", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/zeytin-yapragi-kuru.jpg", "date": "20.01.2024 02:24:40", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Zeytin Yaprağı Kürü: Akdeniz bölgesine özgü bir ağaç olan zeytin ağacı yıl boyu yaprakları olan bir ağaç türüdür. Zeytin ağacı genellikle kısadır ve nadiren 8-15 metre uzunluğa ulaşabilmektedir. Gümüşümsü yeşil yaprakları 4-10 santim uzunlukta ve 1-3 santim genişliktedir. Ağacın meyvesi olan zeytin binlerce yıldır gıda olarak tüketilmekte, yaprakları özellikle yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Tarihte ilk kullanımı Giritlilere kadar dayanmakta olup, Dalları sembolik olarak barışı temsil etmekte ve Antik olimpiyat oyunlarında atletler tarafından giyilebilmekteydi. 1800 yıllarda sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Zeytin yaprağının faydaları arasında;
Zeytin Yaprağı Kürü: Harici olarak yaraların mikroplardan temizlenmesinde kullanılan zeytin yaprağı İyi bir antimikrobiyaldır ve bakteri, virüs ve mantarlara karşı oldukça etkilidir. Zeytin yaprağı özü güçlü bir antioksidandır. Bu etkisi ile vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek virüs yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Bu kürün tarifi ise şöyledir;

Nasıl Yapılır?

Aktarlarda kolayca bulabilecek olan kurutulmuş zeytin yaprağını ya da evde kendi kuruttuğunuz yaprakları çay hazırlamak için kullanabilirsiniz. 2 bardak zeytin yaprağı çayı için 2-3 çay kaşığı yaprak yeterli gelmektedir. Yaprakları biraz ufaladıktan sonra kaynamış suya atalım ve 5-10 dakika demlenmesini bekliyoruz. Daha sonra süzüp çay gibi içiyoruz. Etkisini görmek için günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz.

Zeytin yaprağı kürünün bazı durumlarda kullanılması sakıncalı olabilmektedir, bu neden ile hamilelikte ve emzirme döneminde olan kadınların kullanması tavsiye edilmemektedir. Safra taşı olanlarda doktora danışılmadan kullanılması sakıncalıdır. Şeker ve tansiyon hastalarının zeytin yaprağı çayı kürüne başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Nedeni ise çay şeker ve tansiyon ilaçları ile etkileşime geçerek bu ilaçların etkisini tehlikeli boyutlarda arttırabilir.
" } ] }