{ "title": "Yonca Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Yonca-Yapragi-58.jpg", "date": "21.01.2024 23:43:18", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Yonca yaprağı, Baklagiller familyasından olan bu bitki ülkemizde peyzaj amaçlı sıkça kullanılır. Yonca uzun yıllar yaşayan çok yıllık serin mevsim ve yem bitkisidir. Bilimsel adı medicago sativa olan yonca hayvanlara yem olarak verilmek için sıkça yetiştirilir. Yurdumuzda yetişen birçok cinsi olmakla beraber faydaları için gelişi güzel koparıp tüketmemek gerekir. Yonca bitkisi yeşil güzel yapraklı, hoş kokulu güzel çiçekleri olan bir bitkidir. Yonca yaprağının bilinen birçok faydası olmakla birlikte pek kimse tarafından bilinmez. İçerisinde başta kalsiyum olmak üzere birçok mineraller bulunmaktadır. Yonca yaprağı içeriğinde çinko, magnezyum, potasyum ve demir içerir. Yonca yaprağı ve yonca kökü çay yapılarak tüketilir. Çoğunlukla hayvanlara et ve süt verimini arttırmak için üretilip verilir. Yonca hem yeşil ot hem de kuru ot olarak değerlendirilir. Yonca yaprağının bilinen bir yan etkisi bilinmemekle birlikte uzun süre kullanılması tavsiye edilmez. Özellikle yaşlı, hamile, sürekli ilaç kullanan kişiler ve ciddi sağlık problemi olanların kullanmaması gerekir. Siz kullanmadan önce muhakkak bir Uzman ya da aktara danışarak tüketiniz.

Yonca yaprağı nasıl kullanılır, Öncelikle yonca yaprağının taze olarak özsuyunun kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunu günümüzde katı meyve sıkacağı kullanarak hazırlayabilirsiniz. Özsuyunu aralıklı olarak az miktarda su ile seyrelterek tüketebilirsiniz. Bir bardak suya 3 damla özsu yeterli olur. Çıbanlara direk olarak sürülebilir. Çay olarak hazırlamak isterseniz, yarım litre kaynar suya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yonca yaprağı ilave edin ve bir taşım kaynatıp demlendirin. Süzerek ılık olarak tüketiniz.

Yonca yaprağı faydaları nelerdir?
" } ] }