{ "title": "Yaprak Tatlısı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/yaprak-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 18:07:43", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Yaprak tatlısı: Şerbetli bir tatlı olup fırın yerine yağda kızartılan oldukça pratik ve lezzetli bir tatlıdır. Yaprak tatlısı şerbetli tatlıları sevenler ve elde incecik yufka açmayı beceremeyenler için oldukça çekici bir tatlıdır. Çünkü öyle baklava ve benzeri tatlılar gibi incecik yufka açmanıza gerek yok baklava gibi uzun uğraşlarda gerektirmiyor. Üstelik lokma veya tulumba tatlısı gibi içinin hamur kalma riski de yok. Yaprak tatlısı herkesin kolaylıkla yapıp tüketebileceği lezzetli bir tatlıdır. Üstelik çalışan bayanlar birkaç gün önceden hazırlayıp derin dondurucularda bekletip acil durumda çıkarıp eritmeden direk kızartarak şerbette bekletip servis yapabilirler ilk günkü gibi taze kalacaktır. En azından hamur yoğurup şekil vermeye uğraşmış olmayıp zaman kazanabilirsiniz. Yaprak tatlısı görünüm olarak da oldukça şık ve dikkat çekicidir. İkram ettiğiniz misafirleriniz için emin olun ilginç ve dikkat çekici olacaktır. Sizlerde bu pratik lezzetli ve şık tatlıyı yapmak ister iseniz sizlerle paylaştığım tarife uymanız yeterli olacaktır.

Yaprak tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbeti için gerekli malzemeler
Yaprak tatlısı nasıl yapılır?

Derin bir kâseye bir adet yumurta, bir kaşık sirke, Bir tutam tuz, bir çay bardağı sıvı yağ ve karbonatı koyup karıştırıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş un ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Unu yavaş yavaş koyuyoruz çünkü kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmemiz gerekmektedir. Hamuru yoğurduktan sonra 10 dk dinlenirken biz şerbeti hazırlıyoruz. 3 bardak şeker ve 3,5 su bardağı suyu karıştırıp ocağın altını yakıyoruz kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbete bir paket vanilya ve çeyrek limon suyunu sıkıyoruz. Şerbet kaynarken biz hamuru açıp yaprak şeklini verelim. Hamurdan avuç içi büyüklüğünde bir parça alıp oklava yardımı ile açıyoruz açabildiğiniz kadar açın fakat çok inceltmeyin açtığımız hamuru dörde bölüp bir parçasının tam ortasından büzüyoruz. Daha sonra ince ince kıydığımız ceviz veya fındık içinden bir yemek kaşığı alıp büz düğümüz hamurun bir tarafına koyup diğer tarafını üzerine kapatıp kenarlarını sıkıca kapatıyoruz. Bu şekilde yaprak şeklini verdiğimiz tatlıları kızgın yağda kızartıyoruz. Bütün malzemeler bitinceye kadar aynı işleme devam ediyoruz. Yağda altın gibi kızarttığımız yaprak tatlılarını ılık olan şerbete atıp bir süre bekletip alıyoruz. Dilediğiniz gibi ister sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz. Yaz aylarında dondurma ile tavsiye ederim afiyet olsun.
" } ] }