{ "title": "Yaprak Mantar", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/yaprak-mantar.jpg", "date": "23.01.2024 06:54:04", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Yaprak Mantar; Klorofil taşımayan organizmalardır. Sınıflandırılması, bitkiler alemi içinde ele alınmaları uzmanları (Bilim adamları) uzun yıllar tartışmaya yol açmıştır. Başka bitkiler üzerinde parazit olarak, ölü bitkilerin üzerinde saprofit (Çürükçül) veya başka canlılar ile simbiyotik (Tamamlayıcı ilişki) bir yaşam sürdürürler. Üremeleri sporlar (Döllenme özelliği olmayan) yoluyla gerçekleşir. Toprağa dökülen sporlar rüzgârla ya da böceklerle çevreye dağılır ve toprakta yıllarca yaşayabilir. Yaprak mantarlar nemli karanlık ortamlarda gelişirler, bu nedenle genelde yağmurdan ve seralarda sulamadan sonra topraktaki ve kom-post da sporlar çimlenerek oluşurlar. Çevrede, yenebilen ve zehirli olanlar yan yana yetişebilmektedir. Yene bilinenlerle, zehirli olanlar arasın da fark edilemeyecek kadar benzerlik olduğu da tespit edilmiştir. Bunu ancak bu konuda Uzman (Mantar bilimci) olanlar tespit edebilirler. Bunlar arasındaki tadı pek farklı değildir hemen hemen aynıdır. Zehirli mantarların tadı, etinin rengi, kokusu ile zehirli olup olmadığı anlaşılamaz.

Mantar Cinsleri

Cinsleri arasında 60 yakın tür vardır, Amanita cinsi ayrı bir öneme sahiptir. Amanita türleri şunlardır.

Amanita caesarea yenebilen bir mantardır.

Amanita musgaria, amanita pentherina zehirli ve halüsinasyona sebep olmaktadır.

Amanita verna, amenita phallodies, amanita virosa türleri ise zehirleri öldürücüdür.

Bu türlerin en belirgin özelliği ise şapkasının altında beyaz renkte ışınsal perdeler yani lameller (Mantar üreme organı) olması, sapın ortaya yakın kısmında sapı saran bir yüzük şeklinde halka taşıması ve sapın alt kısmında yumurta kabuğu biçiminde bir çanak şekli bulunması gibi özellikler olması, mantarları ayırt etmemizde en büyük faktörlerdir. Yenebilen amanita caesarea'nın türlerinin oluşumunun ilk saatlerinde lamel ve sap kısmı altın sarısı rengindendir.

Yaprak Mantarın Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum, potasyum, fosfor, bakır ve demir yününden çok zengin olan yaprak mantar kalp, damar, şeker ve anemi hastalıklarının panzehri konumundadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi hastalıklara karşı etkili bir bitkidir. Aynı zamanda vitamin deposu olan yaprak mantarın bünyesinde B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) C ve D vitamini çokça miktarda bulundurmaktadır.

Yaprak mantarın bilinenlerin içerisinde en iyi bitkisel protein kaynağı olduğudur, yorgunluğu giderdiğini, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirdiğin ve bedenin gelişmesine yardımcı olduğudur, ayrıca bağırsakları çalışmasını sağlar, lentinian adı verilen maddenin de tümörlerin oluşmasını ya da azalttığı bilinmektedir.

100 gram yaprak mantar alındığında vücudumuzun günlük ihtiyacı olan vitaminleri karşıladığı değerler aşağıdaki gibidir
" } ] }