{ "title": "Yaprak Balığı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Yaprak-Baligi-43.jpg", "date": "21.01.2024 14:25:50", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Yaprak Balığı; Latince ismi ile Monocirrhus polyacanthus'tur. Tropikal ve Güney Amerika kökenli bir canlı türüdür. Görüntüsünün yaprağı andırması nedeniyle yaprak balığı adıyla anılır. Renk, boyut ve hareket açısından, gerçekten kendilerini yaşadıkları ortamda gizleme açısından mükemmel ve üstün özelliklere sahip olmaktadır. Bedenleri en olarak çok incelmiş bir şekildedir. Renkleri kahverenginden altın sarısı renge kadar değişebilmesi mümkün olmaktadır. Üst kısımlarında da tıpkı ağaçtan düşmüş olan bir yaprağın üst kısmındaki çürük kısımları andıran koyu benekler mevcut olmaktadır. Bir yaprağın orta damarını andıran belirgin bir lateral çizgiye yani yan çizgiye sahiptirler. Aşırı saydam neredeyse görülmeyecek kadar renksizlikte olan göğüs yüzgeçlerini kullanarak, ölü bir yaprak gibi akıntıya uygun şekilde hareketlerde bulunurlar. Böylece hayatını sürdürdüğü yerlerde yem olarak yiyebileceği canlıların yan taraflarına dikkati çekmeden basit bir şekilde yaklaşma imkânı yakalarlar. Geniş bir ağız yapısına sahiptirler. Bu sebepten dolayı avlarını, hatta kendi ağırlığının yarısı kadar olabilen balıkları bile, kolay bir şekilde yutabilirler.

Yaprak Balıkları; doğal ortamda 10 cm'ye kadar boya ulaşabilen bu balıklar akvaryum içerisinde ancak 7-8 cm boya ulaşabilirler. 5-6 cm'den itibaren döl vermeye başlarlar. Yavru oldukları zaman su piresi, su kurdu gibi canlı yemlerle beslenmekte olan yaprak balıkları büyüyünce ise kendilerinden daha ufak olan canlı balık yavrularını kolay bir şekilde yiyebilirler. Bir gün içerisinde kendi ağırlıkları kadar balık eti tüketirler.-26 derece su sıcaklığı ve yumuşak sulardan yani Ph 6.8 olan sulardan hoşlanırlar. Akvaryum şartları içinde üretilmeleri mümkün olmaktadır. Çiklit çeşitlerinin üretilme aşamalarında uygulanmakta olan yöntemler ile yetiştirilmeleri mümkün olmaktadır. Yumurtadan yavru meydana gelmesi 4 gün sürer ve sıcaklık 26 derece olmalıdır. Bir hafta kadar ebeveynler yavruları ile tutulur. Yavrular kesinlikle beden iriliklerine göre ayırılmalıdırlar. Aksi taktirde büyük yaparak balıkları küçük yaprak balıklarını yiyeceklerdir.
" } ] }