{ "title": "Yaprağı Güzel", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/yapragi-guzel.jpg", "date": "18.01.2024 22:44:56", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yaprağı güzel, bitkisine kolyos çiçeği adı da verilir. Yaprağı güzel bitkisi saksı çiçekleri arasında önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Geçmişi uzun yıllara dayanan yaprağa güzel soğuk havaya hiç dayanamadığı için soğuk zamanlarda solabilir. Yaprağı güzel bitkisi tohumundan kolaylıkla yetiştirildiği için mevsimlik bitki olarak görülmüştür. Ayrıca bu bitki dekoratif yaprakları için yetiştirilmiş olup; son derece mükemmel görünümlü yaprakları vardır. Rengi görünümlü dekoratif açısından son derece önemlidir. Salonlarda iş yerlerinde yetiştirilebilecek çiçekler arasında yer alır. Bakım açısından oldukça kolaydır. Yaprağı güzel bitkisi hem dış mekanlarda hem de iç mekanlarda sıcak ortamlarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Yaprağı güzel bitkisi soğuk bölgelerde yetiştirilmesi zordur. Yaprağı güzel çiçeği solenostemon scutellarioides türü arasında bulunup, birçok çeşitli türlere sahip olan çiçektir. Yaygın olarak Kolyos adını da almaktadır. Yanı bir diğer ismi Kolyos da denilir.

Yaprağı güzelin tohum aşaması

Yaprağı güzel çiçeği tomurcukları belirdiği anda hemen yok edilmelidir. Yoksa yaprağı güzel bitkisi cılız kalır ve tohum vermek zorunda olur ve ölür. Tohum ihtiyacımız için, yaprağı güzel bitkisinin yan dallarından sadece birini bırakarak geri kalan kısmını çiçek açmasına izin verilir. Bu bıraktığımız alanda tohumlama meydana getirilerek; yaprağı güzel çiçeğinin tohumu alınır ve bu çiçekler solduğu zaman yerine yenisi dikilir.

Ayrıca yaprak güzeli bitkisi sudan'da yetişebilir. Yaprağı güzelin köksüz dallarını kullanabiliriz. Bu kopardığımız dalını suya koyarak; köklenmesi sağlarız. Koyacağımız suyun dinlenmiş su olmasına dikkat edelim. Aksi takdirde kireçli sularda köklenmesi biraz zordur. Suda 3 gün boyunca bekledikten sonra çillenme halinde, toprağa ekimi yapılır.

Yaprağı güzel bitkisinin sıcaklık dengesi

Yaprağı güzel bitkisi soğuk havalarda çabuk etkilenir, gelişim döneminde ortalama 15 derece sıcaklıkta bulmak ister. Kışın ise bu sıcaklık aşağı yukarı aynı olması gerekir. En düşük sıcaklık 10 derecede olduğu zaman yaşarken; daha düşük sıcaklıklarda dayanamaz hale gelir ve ölür. Soğukta kalması halinde yaprağı güzel bitkisinin yaprağı dökülür ve sonra ölür. Sıcak bitki olduğundan dolayı fazla soğuk sevmez. Ortalama 12 derecenin altına düşmemesi, yetişmesi için önemlidir. Uzun süre kalması halinde kışın ise kapalı alanlarda camların önünde bulunması gerekir. Yaprağı güzel bitkisinin aynı canlılıkta kalmasına yardımcı oluruz.

Yaprağı güzel bitkisinin nem ile ilişkisi

Yaprağı güzel bitkisi nemi seven bitkiler arasındadır. Bu bitkinin yaprakları güzel olması için bulunduğu ortamda gerekli miktarda nem bulunması gerekir. Yaz aylarında da bu bitki ve yapraklarında bol bol su sıkmak yaşaması için oldukça faydalı olacaktır. Nem ihtiyacının karşılanmasında kökünün etkisi oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı yaprağı güzel bitkisinin toprağının kuru olmamasına dikkat etmeliyiz. Bu bitkinin yetişmesi üzerinde etkin rol oynar.

Yaprağı güzel bitkisinin Işıkla buluşması

Yaprağı güzel bitkisi aydınlık ortamı sever, ancak güneş ışığı almayan ve güneş ışığı alan yerler de yetişmesinde etkilidir. Nadir olarak da bu bitkinin gölge olan yerlerde gelişim gösterdiği görülmüş olabilir. Ancak en güzel gelişim ve ışık alan yerler de olur, gölge yerlerde belli süre sonra solduğu ve belli bir süre sonra yapraklarının döküldüğü görülmüştür. Ayrıca tam güneşe maruz kalması da sakıncalı olabilir. Yaprağı güzel bitkisi yaz boyunca pencere önlerinde, perde arkasında bulunabilir. Aşırı güneşlerde yaprağının renk tonlarında değişiklikler olur. Yaprağı güzel bitkisinin toprak seçmek gibi bir özelliği yoktur. Ancak sert ve killi toprakları sevmez. Bu sebepten dolayı kökleri çürür ve kök salamaz. Yaprağı güzelin yaprakları bulunduğu yere göre değişim gösterir. Güneş alan yerlerde sık sık sulanması yapılmalıdır. Kışın ise ara sıra su ihtiyacını karşılamak yeterlidir. Kışın ise su miktarının azaltılması gerekir, toprağın nemli olması yaprağı güzel bitkisinin canlı olmasında son derece önemlidir. Fazla sulama oluştuğu takdirde köklerinde çürüme meydana gelir ve daha sonra ölür. Son derece mükemmel görüntüsüne sahip olan yaprağı güzeli, ışıklı ve güneş alan yerlerde yetiştirmekte fayda vardır.
" } ] }