{ "title": "Üzüm Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/uzum-yapragi.jpg", "date": "20.01.2024 09:03:59", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Üzüm yaprağı, Üzüm yaprağının bir diğer adı da asma yaprağı olarak bilinir. Asma yaprağı bitkilerin yemeklerde kullanılmak üzere saklandığı yeşil şeklidir. Yani üzüm yaprağı genellikle yemeklerde kullanılırken, özellikle de dolma, yaprak sarması gibi yemeklerde kullanılır. Üzüm yaprağı Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerinin baş tacıdır. Şimdi üzüm yaprağı ile ilgili nasıl yetiştirildiğini anlatalım.

Üzüm yaprağı yetiştiriciliği

Üzüm yaprağı yetiştirirken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır. Üzüm yaprakları için öncelikli olarak asmadan bir parça çubuk kopartılarak; koparılan çubuğun çillenmesi sağlanır. Bu çillenme meydana geldiği zaman, üzüm çubuğu toprakla kavuşturulur. Öncelikli olarak toprağa üzüm çubuğu dikilmeden toprak güzel havalandırılıp, daha sonra içerisine bir miktar hayvan gübresi de atılarak; üzüm asması toprağın içine bırakılır. Daha sonra üzüm asmasını dik olacak şekilde etrafına toprak atılıp; attığımız toprak güzelce bastırarak, dikim yapılır. Toprağın hava almaması için toprak iyice bastırılır, bu sayede üzüm çubuğu hava almadan toprak içerisine çillerini salarak; üzüm asmasının büyüme evresi başlar. Böylelikle üzüm yaprağı elde etmenin ilk aşamasını geçmiş oluruz. Bahar döneminde büyümekte olan üzüm çubuklarını budama işlemi yaparak; kol atmasına yardım ederiz. Yaz aylarına doğru üzüm yaprakları toplanacak hale gelerek; çoğalmaya başlar. Üzüm yaprağı toplanılır, her toplama işleminden sonra da üzüm asması yeniden üzüm yaprağı çıkarır. Böylelikle asmadan bir yıl içerisinde en az beş sefer hasat alınır. Ancak üzüm yaprağı yaşlanmadan sık sık toplanması gerekir. Topladıkça üzüm asması tekrar yeşerip, tekrar yaprak büyütür. Bu işlem üzüm almaya başlayana kadar devam eder. Türkiye'de yaklaşık olarak en az elli çeşit, üzüm yaprağı çeşidi vardır. Bu yaprakların aromaları ve şekilleri birbirinden farklıdır. Ayrıca üzüm yaprağının yetiştiği toprak bile aroması üzerinde önemli etkiye sahiptir. En önenlisi sulama imkânı olan bölgede üzüm yaprağı daha verimli ve daha ince olur.

Üzüm yaprağının toplandıktan sonra saklanması

Öncelikli olarak topladığımız üzüm yapraklarını güneşte yanmayacak şekilde muhafaza ederiz. Üzüm yaprakları üst üste topladığımız için hava sıcaklığı göz önünde bulundurularak, toplanan yaprakları serin bir yerde biriktirilmesi gerekir. Güneşe veya sıcağa maruz kalırsa yapraklar arasında yanmalar oluşur. Üzüm yapraklarını güzel bir şekilde topladıktan sonra taze halini yaprak sarması yaparak tüketebiliriz. Ayrıca yeni topladığımız üzüm yapraklarının taze halinden doğrama asma yaprağı yemeği de yapabiliriz. Bu şekilde topladığımız yaprakları kış aylarında kullanmak için salamura şeklinde saklayabiliriz. Bu saklama şeklini anlatırken iki şekilde olduğunu unutmayalım.

Birinci salamura şekli

Öncelikli olarak topladığımız üzüm yapraklarını beş kiloluk cam kavanozun içine; belirli demetler halinde koyarız. Daha sonra beş litrelik kavanozu asma yaprağı ile doldurduktan sonra; bu kavanozun içerisine bir su bardağı kaya tuzu koyarız. Sonra iyice bastığımız asma yaprağının üzerine gelecek kadar su koyulup; kavanozun ağız kısmını hava almayacak şekilde kapatırız. Kullanılacak zamana kadar üzüm yaprağı kavanozunu iyi bir yerde muhafaza ederiz. Daha sonra kışın kullanılmak üzere içerisindeki yaprağı çıkartıp; ılık suda bekletiriz. Böylece üzüm yaprağının fazla tuzu çıkarılarak; sarma işlemine hazır hale getiririz. Bu şekilde salamura tarifini paylaşmış olduk.

İkinci şekil salamura saklama yöntemi

Mevsiminde topladığımız üzüm asmalarını öncelikle yanmaması için serin bir yerde muhafaza ederiz. Topladığımız üzüm yapraklarını büyük bir leğenin içerisine sıralar halinde dizeriz. Bir sıra üzüm yaprağı, bir sıra kaya tuzu atarız. Bu işlemi üzüm yapraklarının her sırasına uygulayarak; topladığımız yaprakların üzerini kaplayacak kadar kaynar su koyarız. Bu leğenin ağzını hava almayacak şekilde kapatırız. 5 saat sonra üzüm yapraklarını beş litrelik kavanoza demetler halinde yerleştiririz. Üzüm yaprakları hala sıcaktır, ama demlenme işlemi gerçekleştirilmiştir. Üzüm yaprağının rengi değişmiş olup; neredeyse sarılacak hale gelmiştir. Üzüm yapraklarını kavanoza yerleştirdikten sonra, üzerine leğen de bulunan tuzlu sudan ilave ederiz. Daha sonra kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatırız. Bu kavanozu güvenilir bir yerde, kullanacağımız zamana kadar dikkatli bir şekilde muhafaza ederiz. Kullanacağımız zamanda içerisinden, kullanacağımız kadar üzüm yaprağı alıp, ılık suda bekleterek fazla tuzunu almış oluruz.
" } ] }