{ "title": "Tütün Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Tutun-Yapragi-61.png", "date": "19.01.2024 21:14:38", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tütün Yaprağı, otsu bitki türlerinden olup yaprağı genel amaç olarak sigara yapımında kullanılan bir yaprak çeşididir. Tütün yaprağı, tüylü, yapışkan kısa dallı acımsı bir tada sahip yaprak boyutu büyük olan bir bitkidir. Tütün yaprağı taze olarak çiğnenip tüketilmektedir. Tütün yaprağının kurutulup yakılmasıyla keyif verici olduğu hissedilmekte dumanında faydalanılmaktadır. Fakat tütün yaprağının kurutulup yakılması ile kullanımı vücudun tamamı için zararlıdır. Dumanının iç organlara çekilmesiyle karaciğerin ölümüne sebebiyet verir. Tütün ekimi devletin kontrolü altında olduğu için taze tütün yapraklarını her yerde bulmak mümkün değildir. Tütün yaprağında kalite çok önemlidir.

Tütün yaprağının faydalarından bahsetmek gerekirse, bu yaprağın suda kaynatılmasıyla elde edilen sıvı haşerelerin uzaklaştırılmasında kullanılır. Haricen bu suyun vücuda sürülmesiyle bit, kene gibi asalak böceklerin yok olmasına yardımcı olur. Küçük deri kesiklerinin üzerine tütün yaprağı koyulursa kan durdurucu etkisini gösterir.

Tütün yaprağı yetiştiren iller

Tütün bitkisi yaprağının verimli olması yetiştirildiği bölgenin iklim ve toprak türüne bağlıdır. Bu bitki ılıman iklimi ve humuslu su geçirmez toprağı sever. Türkiye'nin Ege Bölgesi kaliteli tütün yaprağı yetiştiriciliği bakımından ilk sırada yer alır. Akhisar, Söke, Eşme, Denizli, Manisa, Kütahya illerinde bu bitkinin tarımı yaygındır. Karadeniz bölgesinde, Vezirköprü, Bafra, Erbaa, Samsun, Bolu, Trabzon, Amasya, Bafra. Trakya bölgesinde Keşan ve Kırklareli çevresi. Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İzmit. Doğu Anadolu bölgesinde Bitlis, Muş, Malatya, Hakkari. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Diyarbakır, Adıyaman illerinde tütün yaprağının kapsamı oldukça geniştir.
" } ] }