{ "title": "Taç Yaprak", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/tac-yaprak.jpg", "date": "19.01.2024 02:11:08", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Taç Yaprak, bu çiçeğin gösterişli olan kısmıdır. Çünkü taç çiçeğinin üreme organlarının dış tarafında bulunmaktadır. Özellikle oldukça gösterişli bir yapıya sahip olan taç yaprağı, renkleri ile de pek çok canlıyı etkileyerek tozlaşma durumunda en büyük ve önemli bir role sahip olmaktadır. Hatta taç yaprağının kendi hücresinde mevcut olan golgi aygıtı ismindeki organelin sayesinde etrafına çok güzel kokular salgılamaktadır. Çiçeğin içerisinde bulunan kromoplast organeli ise çiçeğin yeşil rengi haricinde diğer renklerini salgılama özelliğine sahiptir. Bu durum tozlaşmada çok büyük rol oynamaktadır. Ayrıca taç yaprağının bu cezbeden kokusu sayesinde böcekleri ve arıları kendisine çeker. Bu olay sonrasında çeşitli böcekler ve arılar bu çiçeği polen deposu haline getirmiş olurlar. Ayrıca taç yapraklar klorofil bulundurmadığı için fotosentez de yapmazlar.

Taç Yapraklar, bazı bitkiler çiçek isminin verildiği dış kısım oluşturmaktadır. Ayrıca meydana gelen bu çiçekler ve bitkilerde meyveye dönüşmektedir. Bazı çiçeklerde ise meydana gelen bu çiçekler tohum deposu olarak kalmaktadır. Çoğunlukla çiçek çeşitli kısımlardan oluşmaktadır. Bu çiçeğin en dışında olan kısmına taç yaprak denmektedir. Ayrıca taç yapraklar özellikle tozlaşma amacı için en dış kısmına gelen kuşların ya da böceklerin ilgisini çekmesi için canlı olan renklere sahiptir. Taç yaprak diğer bir adı ile petal olarak da bilinmektedir. Çoğunlukla renkli tozlaşmaya yardımcı kısmı erkek ve dişi organların korunması için görevli olan çiçek kısmıdır. Özellikle bu kısımlar kuşlar ile böceklerin oldukça çok ilgisini çekmektedir.

Taç Yaprak Neden Renklidir

İçerisinde bulunan kromoplast organeli özellikle taç yaprağına çeşitli güzel renkler kazanmasına oldukça yararlı olmaktadır. Ayrıca lökoplastlar gibi de renksiz ve soluk değildirler. Genellikle taç yaprağında likopen kırmızı rengi, karoten turuncu rengi ksantofil ise sarı renkte olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Genellikle her tür böcek ve her tür kuşların ilgisini çekmek için taç yaprak renkli olan kısımlara ve renkli yapıya sahip olan çiçektir. Ayrıca etrafa salmış olduğu güzel kokusu sayesinde kendine çekmiş olduğu böcek ve kuşlar sayesinde tozlaşma ve bu bitkinin çoğalmasında büyük rol üstlenmektedir.
" } ] }