{ "title": "Salamura Yaprak", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/salamura-yaprak.jpg", "date": "20.01.2024 17:09:47", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Salamura Yaprak, Kış için yapılan hazırlıklar tam hızı ile sürerken, bugün yaprak günü. Salamura yaprak basıldı kavanozlara. Salamura yaprak basmak düşünülüyor ise çok da geç kalmadan tazecik yapraklar ile bu hazırlığı bitirmeli, mevsimi geçmeden yapılmalıdır. En fazla sevilen fakat hazırlarken etrafta kimsenin olmayacağı, insanın belini biraz ağrıtacak olan yaprak sarması için yapılması gereken ilk hazırlık bu aşama. Yaprak sarması tadına doyulmayacak lezzetli mi lezzetli bir tarif, fakat sararken insanın yanında kimseyi bulamaması gayet normal.

Salamura Yaprak Malzemeleri
Salamura yaprağın basılışı

Yaprakları saplarını koparmadan yıkamadan, üst üstü gelecek biçimde dizilir. 15 ve 20 yaprak bir demet yapılması yeterli olacaktır. Çok olan yaprağı üst üste dizilmemelidir. Büyük ve derin bir tencerenin içine bu demetler yerleştirilmelidir. Üst üste de demetler sıralanabilir. Üstüne de bir avuç kadar kaya tuzu serpiştirilmelidir. Tencerenin ağzına kadar yaprakları geçecek şekilde sıcak su ile doldurulmalı. Bu suyun içinde yaprakları 3 ve 4 saat kadar bekletilmeli. Yapraklar sararmasının ardından demetler şeklinde sudan çıkartılıp, hafif bir şekilde yapraklar sıkılabilir.

Yaprağın sap bölümüne 1 ve 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu serpilir ve yaprağı sarılıp ya da 2 veya 3'e katlanır. Hazırlanmış olan bütün sarılmış demetleri cam kavanozlara sıkı bir şekilde dizilir. Demetler her dizdiğinde aralarına kaya tuzu serpiştirilir. Boşluksuz bir biçimde kavanozu doldurulmasının ardından üstüne bol bir şekilde tuz dökülen su ile doldurulur. Ağzına kadar doldurulmuş olan kavanozun üstüne ağız bir taş mümkün ise yerleştirilir. Kavanozun ağzı iyi bir şekilde kapatılır ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilir.
" } ] }