{ "title": "Salamura Yaprak Nasıl Yapılır", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/salamura-yaprak-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 15:52:41", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Salamura yaprak nasıl yapılır: Salamura yiyecekleri kış için veya uzun zaman dayanması için saklama yöntemidir. Örneğin peynir zeytin yaprak gibi yiyecekler dayanıklık kazanması için salamura yapılır. Bazıları da salamura yapılınca değişik tatlar elde edilir ve o şekilde isim kazanır. Örneğin turşu gibi. İlk bahar ve yaz aylarında toplanan taze üzüm yapraklarını tuzlu suda salamura yapılıp hem kış için dayanmasını hem de lezzet kazanmasını sağlarız. Salamura yaprak yapmak için öncelikle asmadan en taze yaprakları toplamalıyız ya da yapraklar fazla sertleşip damarlanmadan toplamalıyız. Beyaz üzüm yaprağı salamura için daha iyi bir çeşittir siyah üzüm yaprağı tüylü olduğundan pek tercih edilmez fazla dilik olmayan yaprakları toplamanız ileride sararken size kolaylık sağlayacaktır. Salamura yaprak yapmak için fazla geç kalmamak lazım çünkü üzümler koruk olup olgunlaşma dönemine geçtiğinde yapraklar kartlaşmış olur bu da set ve damarlı yaprak demektir sarması pek tercih edilmez. Eğer üzüm asmanız veya bağlarınız yok ise ilk bahardan itibaren semt pazarlarının yolunu tutup taze yaprak bulmanın yoluna bakın. Şimdi elimizde geçen taze yaprağı nasıl salamura ederiz gelin onu öğrenelim.

Salamura yaprak için gerekli malzemeler
Salamura yaprak nasıl yapılır?

Öncelikle topladığınız veya pazardan aldığınız yaprakları tek tek diziyoruz dizme işlemi parlak kısmı alta iç kısmı üste gelecek şekilde sapları size bakacak bu şekilde üst üste her bir sap bir diğer yaprağın sapını takip edecek şekilde diziyoruz. Daha sonra dizdiğimiz bütün yaprakları büyükçe bir leğene dizimini bozmadan yerleştiriyoruz. Daha sonra kaynattığımız kaynar su ile yaprakları batası ya kadar ıslatıyoruz. Buna sarartma işlemi diyoruz. Yapraklar sıcak su ile temas ettiğinde sararacakdır. Leğendeki yapraklara döktüğümüz sıcak su soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletiyoruz. Ardından soğuyan yapraklardan bir tutam alıp dizisini bozmadan sap kısımlarına ve kalım damar olan bölgelerine bur tutam yaklaşık bir kaşık kadar tuz koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Kavanoza bu şekilde diziyoruz bütün yaprak bitinceye kadar aynı işleme devam ediyoruz. Yanı yaprağın içine iç harcını koyup sarar gibi kalınca bir tutamın köklerine tuz koyup sarıyoruz. Bütün yapraklar bitip kavanoz dolunca turşu suyu hazırlar gibi tuzlu su hazırlayıp kavanoza dizdiğimiz yaprakların üstüne döküyoruz iyice su doldurduğumuz kavanozun en üstüne yaprakların suyun altında kalmasını sağlayacak plastik veya cam bir aparat koyuyoruz. Genelde pazarlarda delikli bir aparat bulunmak da yapraklar suyun üstüne çıkmaması için. Suyun üzerine çıkan yapraklar kararıp çürüyecektir. Hazırladığımız salamura yaprakların kavanozunu ilk bir hafta bir leğenin içerisinde tutmanızda fayda var suyu sızabilir ve sızdığı zeminde kalıcı hasar bırakabilir. Daha sonra tüketmek için salamura yaprağı bir gün önceden çıkartıp soğuk suya ıslatmanız gerekecek ve suyunu sık sık değiştirmenizde fayda var şimdiden ellerinize sağlık.
" } ] }