{ "title": "Portakal Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Portakal-Yapragi-75.jpg", "date": "20.01.2024 15:26:53", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Portakal yaprağı, doğanın bize sunduğu çok sayıdaşifalı bitkiler bulunmaktadır. Taze portakal yaprağı da bunlardan sadece bir tanesidir. Portakal yaprağının birçok faydası vardır. En belirgin özelliği kronik kabızlık şikâyetine çok faydalı olmasıdır. Kabızlık şikâyeti için kullanılacak portakal yaprağı mutlaka taze ve yeşil yapraklar arasından seçilmelidir. Kurutulmuş olan yapraklar kullanılmamalıdır. Portakal yaprağı içerisinde bulunan hidroksiprolin ve luteolin maddeleri sindirim sisteminizi uyarmakta ve kabızlık şikâyetini ortadan kaldırmaktadır. Portakal yaprağı, şifalı bitkiler grubundan bir bitkidir. Bitkiler üzerinde yapılan araştırmalar özellikle son yıllarda daha da artmıştır. Kimyasal ilaçların aksine bitkisel ilaçlar daha az hatta yok denecek kadar yan etkiye sahip olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Alternatif tıp alanına giren bitkilerin kullanımı modern tıp ilaçlarından çok önce hastaları iyileştirmek, sakinleştirmek veya ağrıları dindirmek için yıllardır kullanılmaktaydı. Teknolojinin gelişimi ile bitkiler daha ayrıntılı olarak incelenmeye başlanmıştır. İncelenen her bitkinin çoğu rahatsızlığa iyi geldiği tespit edilmiştir. Portakal yaprağı da bunlardan bir tanesidir. Portakal ağacı turunçgiller familyasında yer alan bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişiklik gösterir. Portakal yaprağı sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Portakal C vitamini bakımından oldukça zengindir. Portakalın kendisinin olduğu kadar kabuğunun, yaprağının ve çiçeğinin de bir o kadar faydası vardır. Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su içilirse spazmı giderir. Portakal kabuklarından yapılan şurup, mide hastalıklarına iyi gelmektedir.

Portakal yaprağı faydaları nelerdir?
Kabızlığa karşı taze portakal yaprağı kürü; öncelikle 7-8 adet taze portakal yaprağını alınız. Bir tencerenin içerisine yaklaşık bir su bardağı kadar koyun. Portakal yapraklarınızı bu suyun içerisine ekleyin ve ocağa alın. Kısık ateşte yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu suyu ocaktan alın ve ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra kahvaltıdan bir saat önce için ve bunu mutlaka dört gün boyunca içiniz. Günde sadece bir defa o da kahvaltıdan önce içilmelidir. Dördüncü günün sonunda kür tamamlanmış olacaktır. Eğer ihtiyaç duyarsanız kürü tekrar edebilirsiniz. Portakal yaprağı kürünü her gün mutlaka taze olarak hazırlayınız.
" } ] }