{ "title": "Pazı Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/pazi-yapragi.jpg", "date": "19.01.2024 08:17:11", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Pazı yaprağı, pazı yaprağı oldukça faydalı ve lezzetli bir sebzedir. Kış aylarında bulunur ve birçok farklı yemeği yapılır. Sarması, kavurması, salatası yapılarak tüketilir. Bu şekilde birçok yemeği yapılan pazının sağlığa da birçok faydası vardır ve kalori bakımından oldukça zengindir. Yüz gram kadarı yüz kaloridir. Diyet yapanlarda rahatlıkla tüketir. Şimdi pazı ile yapılan sarma tarifine bakalım. Ardından faydalarını inceleyelim.

Pazı yaprağı sarması, pazı yaprağı sarması da üzüm yaprağı ile yapılan sarma kadar lezzetli olur ve sarması üzüm yaprağına göre çok daha kolaydır. Çok lezzetli olan bu sarma yoğurt ile servis edilerek çok daha lezzetli olması sağlanır. Pazı yaprağı sarması günlerde, beş çaylarında rahatlıkla servis edilebilir. Akşam yemeklerinde de tüketilebilecek bir yemektir. Pazı yaprağı sarmasının yapımına bakalım.

Pazı yaprağı sarması için gerekli malzemeler
Pazı yaprağı sarması nasıl yapılır?

Bazı yaprağı sarması için ilk olarak pazı yaprakları yıkanır ve beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yapraklar sarılacak yumuşaklığa gelince kaynar sudan çıkarılır ve iç harcı hazırlanır. İç harcı hazırlamak için ilk olarak iki adet kuru soğan küp-küp doğranır. Tencereye alınır ve üzerine yarım su bardağı sıvı yağ eklenip ocağa alınır. Ocak açılır ve soğanlar pembe renk alıncaya kadar kavrulur. Soğan kavrulunca bir yemek kaşığı salça üzerine eklenerek salça kavrulur. Ardından bulgur ve pirinç iyice yıkanarak tencereye eklenir ve hafif kavrulur. Bir demet maydanoz ince ince doğranır ve tencereye eklenir. Üzerine bir tatlı kaşığı pul biber bir çay kaşığı karabiber ve damak tadınıza göre tuz atılır. Tüm malzeme karıştırılır ve kavrulur. Beş dakika kadar kavrulduktan sonra bir su bardağı kaynar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca pazı yaprakları alınır ve içlerine harçtan konularak sarılır. Derin bir tencereye dizilir. Tüm sarma sarılınca üzeri için kalan yarım su bardağı sıvı yağ bir yemek kaşığı salça su ile çırpılarak sarmanın üzerine dökülür. Ardından sarmalar ile aynı hizaya gelecek kadar su konulur ve ocağa alınıp altı açılır en kısık ateş de kontrollü olarak pişirilir. Pişince yarım saat kadar dinlendirilir ve yoğurt ile servis edilir.

Afiyet olsun.

Pazı yaprağı faydaları nelerdir?
" } ] }