{ "title": "Pancar Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/pancar-yapragi.jpg", "date": "20.01.2024 07:53:13", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Pancar yaprağı, Bir çoğumuz pancar yaprağı ile yemekler sarmalar kavurmalar yaparız. Fakat nelere faydalı olduğunu çok azımız biliriz. Pancar yaprağında insan sağlığını olumlu veya olumsuz etkileyecek birçok faktör vardır. Pancar yaprağının insan sağlığına hem içten hem dıştan faydaları oldukça fazladır. Pancar yaprağı dediğimizde akla ilk gelen yeşil kısmı olur fakat kırmızı veya yeşil sapları da dahildir. Özellikle kırmızı pancar yaprağının kalp damar hastalıklarına mide hastalıklarına ciltteki yaralara iyi geldiği düşünülmektedir. Son zamanlarda İnternet sitelerinde ve TV kanallarında birçok Uzman bitkilerin faydalarını konuşmakta bunların içerisinde pancar yaprağı da yer almaktadır.

Pancar yaprağının faydaları: İnsan vücuduna mucizevi bir şekilde faydaları bulunmaktadır. Özellikle kırmızı pancar yaprağına ve diğer pancar yapraklarında bulunan suyun kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Özellikle havuç suyu ile pancar suyu karıştırıldığında daha hızlı alyuvarları çoğaltır. Mide ve bağırsaklardaki rahatsızlıkları tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Karaciğer hastalıklarını önler varsa tedavisinde yardımcı olur. İçerisinde bulunan B vitamini ve fosfor sayesinde strese iyi gelir sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Ciltle bulunan sivilceleri yok eder. Pişirilip ezilmişini vücuttaki yaralara, morluklara ve şişliklere sarıldığında tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Avrupa'da yapılan araştırmalara göre pancar yaprağı ve kırmızı pancar yaprağı lösemi kanser ve verem hastalıklarından koruyup tedavisine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Pancar yaprağı nasıl tüketilmelidir: Bir çoğumuz haşlayarak tüketmekteyiz fakat bu en yanlış yöntemdir. Pancar ve kırmızı pancar yaprağını en doğru tüketim şekli çiğ olarak salatası yapılmış şeklidir. Çeşitli robotlar ile suyunu sıkıp içmekte doğru bir yöntemdir. Pancar yaprağını pişirerek tüketmek istediğinizde yıkayıp temizlediğimiz pancar yapraklarını mümkünse bıçak kullanmadan elimizle küçük parçalara ayırarak kavurmaktır. Pancar yaprağının ister kavurması ister yemeğini hazırlayın suda değil de kavurma yöntemi ile soldurmak da fayda vardır. Haşlama yöntemi ile pancarda bulunan vitaminler suda kalacaktır. Pancar yaprağı suda haşlandığı taktirde suyunu asla dökmemeliyiz. Bir bardak pancar yaprağı suyun idrar yolları enfeksiyonunu söker. Mide ekşimesine faydalıdır. Pancar yaprağını çiğ olarak tükettiğinizde yani salatasını içerisine lezzet vermesi için kullandığımız baharatlar sayesinde sindirimi zorlaştıracaktır. Fakat hakiki zeytinyağı limon ve deniz tuzu ile hazırladığınız taktirde yukarıda belirttiğimiz birçok derde deva olacaktır. Pancar yaprağı suyunu günde 50 gramdan başlayarak 400 grama kadar çıkart bilirsiniz. Fazlasından kaçınmalısınız. Önemli bir nokta ise şeker hastalarının pancar yaprağı yemekten kaçınmaları. Bil hassa şeker pancarı yaprağından kaçınmalısınız.
" } ] }