{ "title": "Palamut Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/palamut-yapragi.jpg", "date": "19.01.2024 21:10:13", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Palamut yaprağı, ile ilgili bilgiler verirken, öncelikle palamut ağacından söz edelim. Palamut ağacı kendiliğinden doğal olarak yetişen bir ağaç olup; yaklaşık olarak 300 çeşidi bulunmaktadır. Palamut ağacı 3 metreden 20 metreye kadar büyüyebilen, bu ağacın gövdesi kalın ve büyüktür. Ayrıca palamut un yaprakları ince ve düz bir bakımından, sonra derin yarıklar ile pürüzlü hale gelir. Palamut yaprağı el ayası büyüklüğünde olan, oldukça geniş yayılış gösterebilmektedir. Palamut ağacının kökleri derinlere doğru uzanırken; yıllar boyu genişlik gösterdiği bilinmektedir. Yaklaşık olarak Türkiye'de otuzdan fazla türü bulunmaktadır. Palamut ağaçlarının meyvelerine de palamut meyvesi denilir. Bu meyvelerde toplanıp kurutularak alternatif tıpta kullanılarak bu meyveden de yararlanılır. Palamut yaprağı da oldukça şifa kaynağı olup; birçok alan da kullanılır.

Palamut yaprağının faydaları nelerdir?
Palamut yaprağının kullanım şekli

Palamut yaprağı doğada bulunan diğer bitkiler gibi şifa deposu olduğu için; kullanım şekilleri ile bazı hastalıklara etkin rol oynar. Palamut yaprağını kaynatıp; içildiği zaman bağırsaklarda bulunan bozuklukları yani ishal gibi rahatsızlıkları giderici etkisi vardır. Mevsiminde kurutularak saklanan palamut yapraklardan 2 adet ağzımıza aldığımız takdirde; belli bir süre bekleyip, ağızda oluşan palamut yaprağının tatlı suyunu yuttuğumuz zaman, midede oluşan gazlanma ve yanma hissini azaltır. Palamut yaprağı kaynatılarak içildiği zaman mide üzerinde şifa kaynağı olur. Yine palamut yaprağını su ve sirke ile kaynatarak nezle, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda tükettiğimiz takdirde şifaya ulaşmış oluruz. Palamut yaprağı yine sirkeli su ile kaynatarak kullandığını takdirde ağızda bulunan yaralar, diş ağrılarına fayda sağlayıp; bunların giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca üzerinde bulunan usarenin toplanması ile yapılacak olan karışımda tat verici müshil olarak kullanılır. Bu müshil zararsız bir müshildir. Ayrıca palamut yaprağının kullanımı ile yara üzerinde kan dindirici, antiseptik olarak kullanılarak; yaranın enfeksiyon, mikrop kapmasını önleyici şifa etkisi vardır. Yine palamutun yaprağı ve kabukları kaynatılarak elde edilen suyu, banyo sonrası egzama gibi rahatsızlıkların bulunduğu bölgeye kullandığını takdirde; o bölgenin şifa bulmasına yardımcı olur. Palamut yaprağını kurutulmuş limon kabuğu ile kaynatarak elde edilen oluşumu daha sonra macun kıvamına getiririz. Yaptığımız macunu ağzımızın içine sürdüğümüz takdirde; ağrılarından kurtulmuş oluruz. Palamut yaprağı bize doğanın sunduğu önemli şifa kaynakları arasında yer alır.
" } ] }