{ "title": "Meşe Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Mese-Yapragi-36.jpg", "date": "19.01.2024 01:03:17", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Meşe yaprağı, Kayıngiller familyasından olan meşe ağacı dağlık alanları erozyonlara karşı bol miktarda ekilmiş bir bitkidir. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir orman ağacı cinsidir. Odunu oldukça sık dokulu; ağır, sert ve damarlı yapıdadır. Erişkin meşenin odunu, kızıla çalan koyu sarı renktedir. Doğal olarak 30'dan fazla türü vardır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır.

Meşe yaprağı nasıl hazırlanır, Ağaçtan toplanılan meşe yaprakları soğuk su ile yıkanıp süzülür. Meşe yaprağı taze olarak kullanılabilir. İstenirse kurutarak da saklanabilir. Kullanılacağı zaman 1 yemek kaşığı kadar ufalanmış meşe yaprağı bir su bardağı klorsuz suyu kaynattıktan sonra içerisine ilave edilir. Karıştırdıktan sonra kısık ateşte ağzı kapalı olarak 1 dakika kaynatın. Demlemeye bırakılan meşe yaprağı çayı dinlendikten sonra süzülerek içilir. Meşe yaprağının hazırlanmasının bir diğer şekli de şöyledir, Meşe yaprağını sirkede ve suda kaynatıp ağızda sıcak olarak tutarak nevazilden meydana gelen diş ağrısını kesmek için kullanılır.

Meşe yaprağı faydaları nelerdir?
" } ] }