{ "title": "Mersin Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/mersin-yapragi.jpg", "date": "21.01.2024 14:25:25", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Mersin yaprağı, oldukça hoş bir kokusu olan mersin yaprağın içerisinde A vitamini, şeker, tanen bulundurur. Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz ve Ege kıyılarında da kendiliğinden yetişen 1 ile 3 metre boylarında beyaz renkli çiçekler açan ve yapraklarını dökmeyen mersin bitkisinin yaprakları oval şeklinde kısa saplı ve yeşil renktedir. Derimsi bir yapısı olan mersin yaprağının üzerinde salgı bezleri bulunur ve oldukça hoş kokuludur.

Mersin yaprağını ne kullanılır

Mersin yaprağı da defne yaprağı gibi et yemeklerine aroma vermesi bakımından kullanılır. Mersin yaprağı aynı zamanda mayıs ve haziran aylarında toplanmaya başlanarak temiz ve güneş görmeyen bir yerde kurutulup dört su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı atılarak 10-15 dakika demlendikten sonra çay olarak içilebilir.

Taze toplanmış yapraklarından su buharı distilasyonu ile güzel kokular esanslar elde edilir. Mersin yaprağı antiseptik özelliğe sahip olmasından dolayı suyu kaynatılıp buharı damıtılarak elde edilen suyu piyasada satışa sunulmaktadır. Mersin yaprağı saç boyası yapımında da kullanılır. Ağacın meyvesi ise çok tatlı ve hoş kokulu olması nedeniyle pazarlarda satılır ve yenir. Gün geçtikçe azalan böyle devam ederse kısa bir zaman sonra neslinin tükenme tehlikesi olan mersin ağacının yaprağının içerisinde sinaol, terpel, pinen, mirtol ve reçine gibi maddeler vardır.

Mersin yaprağının faydaları nelerdir?
" } ] }