{ "title": "Limon Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/limon-yapragi.jpg", "date": "21.01.2024 02:51:23", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Limon Yaprağı; Limon bir yıl boyunca büyümeyi devam ettiren, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türüdür ve bu ağacın sebzesidir. Limonun anavatanı net olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün illerde kültür biçimleri yetiştirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yağ barındıran bu küçük ağaçların meyveleri Türkiye'de oldukça sevilir.

Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde hemen hemen, her evin bahçesinde bir limon ağacı mevcuttur. Limon öncelikle suyu için kullanılır, etli kısmı ve kabuğu aşçılık ve fırında pişirmek için kullanılır. Limon suyunun yaklaşık olarak %5'i asittir. PH değeri 2-3 arasında bulunmaktadır. Kolay bir şekilde elde edilen asit, bilimsel eğitim deneyleri için kullanılır. Özellikle çorbalarda, yemeklerde, salata çeşitlerinde, lezzet vermek, hazmı kolaylaştırmak ve vücut direncini arttırmak için kullanılan önemli bir C vitamini deposudur. Özellikle limon suyu ile haşlanmış olan tavuk daha lezzetli olur. Günde bir tane limonun suyunu içmek grip ve nezleyi önler. İçeceklerde garnitür olarak, buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde olarak, bardağın içinde veya kenar kısmında kullanılır. Limon suya tat vermesi için de tercih edilir. Oda sıcaklığında uzun süre tutulan limon, çürür. Limon suyu genellikle balık yemeği üzerine sembolik bir şekilde sıkılır. Ek olarak limon suyu salamuraya yatırılmış eti pişirmeden önce bir parça koyularak marine için kullanılır. Bazı insanlarda limonu bir meyve gibi yemeyi tercih eder. Ama daha sonra sitrik asit ve şekeri dişlerden arındırmak için su kullanmak gerekli olur. Limon kendisi ya da misket limonu ile çoğunlukla reçel yapımında kullanılır. Bazı bilgiler, limonun flavoroid bileşimlerini barındırdığını ifade ederler. Flavonoid antioksidan ve anti kanser hücrelerini yok eder.

Limon kadar limon yaprağı da oldukça faydalıdır. Limonun yaprakları kaynatılıp çayı yapılır. Ödem atmak ve tansiyonu düşürmek için limon yaprağı tavsiye edilir. Yüksek oranda C vitamini içermesinden dolayı limon yaprağı çayı grip, nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine destek olmak için ve kaybedilen enerjiyi kısa sürede tekrar kazanmak için kullanılabilir. Soğuk veya sıcak bir şekilde tüketebilen limon yaprağı çayı, sindirim sisteminin düzgün biçimde çalışmasını ve şişkinliklerin vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Sabahları içilmesi tavsiye edilen 1 bardak limon yaprağı çayı güne başlamak için gereken enerjiyi sağlar, zihinsel ve bedensel rahatlık verir. Ancak asitli içeriği sebebiyle reflüsü olan kişilere çoğu zaman önerilmez ve aç karnına içildiğinde mide yanmasına sebep olabilir.
" } ] }