{ "title": "Kireçlenme Çınar Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/kireclenme-cinar-yapragi.jpg", "date": "18.01.2024 23:54:43", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Kireçlenme Çınar Yaprağı, Çınar ağacının ana vatanı Avrupa'nın doğusu Kuzey Amerika ve Asya'dır. Ülkemizde tek tür olarak yetişir doğu çınarı (Platanus orientalis'dir.) Çınar ağacı çınargillerden uzun ömürlü bir ağaçtır. 35-40 metre kadar uzayan dik veya eğri bir gövdeye sahip olur. Yaprakları iri ve el şeklindedir. Dalları kalın tepe kısmı ise yuvarlaktır. Yaşlandıkça kabukları parçalar halinde dökülür ve yeşilimsi gridir renkleri. Çınar ağacının meyvesi çoğunlukla dal ucunda 3 tane olup tüylü kahve renginde ve yuvarlaktır. Çınar ağacı endüstriden fazla etkilenmezler bu sebepten şehir caddelerinde, çayırlıklarda, dere kenarlarında yetişir. Büyük mesire yerlerine gölgelik olsun diye de dikilir. Çınar ağacının fidesi köklerine zarar verilmeden topraktan sökülerek çıkarılıp satılır alınan fideler boyları 2 metreye yakın olduğu için derine dikilmeli. Fideler aşırı rüzgârdan etkilenmemeleri ve sallanmaması için derin çukurlara dikilmeli ve yanlarına bir kalın sopa çakıp ona bağlanmalıdır. Fidelerin arasında 5-10 metre boşluk bırakılır. Çınar ağacı direk güneşi nemi ve az gölgeyi sever ve sağlıklı büyürler. Kirli havayı emme özelliğine sahiptirler.

Çınar ağacı nerelerde kullanılır: Çınar ağacı mobilya yapımında, fıçı yapımında, alet sapları, parke yapımında, kaplama yapımında, mürekkep yapımında, çit kazıkları ve ayrıca yakacak olarak kullanılır.

Kaç çeşit çınar ağacı vardır: Doğu çınarı, batı çınarı, Arizona çınarı, Londra çınarı, California çınarı, Meksika çınarı, Kerr çınarı, Gentry çınarı gibi daha birçok çeşidi vardır.

Çınar yaprağının faydaları: Çınar yaprağı birçok hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Sağlığa olan faydaları oldukça fazladır.

" } ] }