{ "title": "Kiraz Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Kiraz-Yapragi-48.jpg", "date": "21.01.2024 11:50:49", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kiraz Yaprağı, lezzetli meyve ağacı türlerinden olan kiraz meyvesinin yaprağıdır. Gülgiller familyasından olup kiraz yaprağının kendine has hoş bir kokusu vardır. Özellikle tedavi amaçlı kullanımı yaygındır. Ayrıca kiraz yaprağının bitki çayı olarak tüketimi sağlık yönünden oldukça faydalıdır.

Türkiye'de Malatya şehrinde kiraz yaprağından tahıl ürününün öğütülmesiyle elde edilen bulgurdan köfte yapılmaktadır. Son derece lezzetli olan kiraz yaprağı yemeği içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücut direncini arttırır. Kiraz yaprağı taze olarak kullanılabildiği gibi bu yapraklar kurutularak da gerektiğinde kullanılabilir. Ayrıca taze kiraz yaprağı mutfak robotundan çekilerek kıyıldığında bu ayran içerisine eklendiğinde sağlık küpü olunabilir. Değeri bilinmeyen kiraz yaprakları her derde deva ve önemli bir şifa kaynağıdır. Kiraz yaprağı, İzmir, Amasya, Manisa, Isparta, Afyon, Konya, Sakarya, Kocaeli, Malatya- Yeşilyurt illerinde yaygın olarak üretilir.

Kiraz yaprağı faydaları nelerdir?

Kiraz yaprağının yemek içerisinde tüketimi veya çayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır. Damar yollarını açarak kan akışını hızlandırır. Kilo vermeye yardımcı olur. Kiraz yaprağındaki değerli vitaminler saç gelişimi için de faydalıdır. İdrar söktürücü özelliğine sahiptir. Eklem kireçlenmelerinin iyileşmesini sağlar. Romatizma ağrılarını azaltır. Böbrek taşı ve kumlarını dökmeye yardımcı olarak vücudu temizler. Kanın temizlenmesini ve vücut sularının kolaylıkla atılmasını sağlar. Ödem atar. Kiraz yaprağındaki mucizevi değer kırışıklıkların önlenmesinde etkilidir. Kiraz yaprağı ile yapılan çayı sakinleştirici etkiye sahiptir. İdrar yollarını açar ve her türlü enfeksiyondan uzak tutar. Grip salgınından uzak tutar. Yakılması zor olan yağların vücuttan kolaylıkla atılmasına yardımcı olur.
" } ] }