{ "title": "Enginar Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Enginar-Yapragi-19.jpg", "date": "18.01.2024 22:39:12", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Enginar yaprağı, uzun yıllar boyunca özellikle sindirim sisteminin sağlığını korumak ve geliştirmek için kullanılmıştır. Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'nın Akdeniz'e kıyısı bulunan bölgelerinde doğal olarak yetişen enginar, deve dikeni ailesindendir ve yılın her ayında bulunabilir. Enginarın kendi başına birçok faydası bulunmasının dışında yapraklarının da birçok sıkıntıya şifa olduğu ispatlanmıştır. Enginar yaprağı, hazır olarak satın alınabileceği gibi evde de kurutup hazır hale getirmemiz mümkündür. Yaprakların kurutulup çay halinde tüketilmesi başta karaciğer olmak üzere sayısız fayda sağlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki aşırı tüketiminde veya ilaç kullanan hastalarda yan etkileri az da olsa mevcuttur.

Enginar Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Enginar Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır ve Nasıl Tüketilir?

Enginar çayı yapımında kullanılacak olan enginar yapraklarının ufalanmış olması gerekmektedir. Bu enginar yapraklarından 1 tatlı kaşığı kâseye konulur ve üzerine bir bardak kaynar su dökülür. Bu kâseye üzeri bir tabak, kap gibi bir şeyle kapatılır ve 10 dakika kadar kaynar suyun buharının dışarı çıkmasına izin verilmeden enginar yapraklarının kendi buharında demlenmesi sağlanır. Elde edilen enginar yaprağı çayı süzülerek içerisine şeker ilave edilmeden aç karnına yemeklerden yarım saat önce içilmelidir. Enginar yaprağı çayını tatlandırmak için yarım tatlı kaşığı bal kullanılabilir.

Enginar Yaprağı Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Enginar yaprağı, her bitkisel üründe olduğu gibi aşırı tüketilmemeli ve doktora danışılarak kullanılmalıdır. Yapraklardan hazırlanan çay genel olarak güvenli kabul edilmesine karşın aşırı tüketilmesi safra kesesi sorunlarına ve safra taşına sebep olabilir. Kolesterol düşürücü ilaç kullananların enginar yaprağı çayı içmeye başlamadan önce doktor onayı almaları tavsiye edilir. Enginar yaprağı özünün kullanımı hassas ciltlerde alerjiye yol açabilmektedir. Bu gibi alerjik reaksiyonlar ciddiye alınmalıdır çünkü ciddi bir alerjik reaksiyon olan “anafilaksi” ye yol açabilir. Enginar yaprağı özünün cilt üzerine uygulandığında görülen alerjik belirtiler arasında kızarıklık, kaşıntı, şişlik, solunum sorunları ve yutkunma zorluğu bulunmaktadır.

" } ] }