Elma Yaprağı: Elma Dünya'nın pek çok ülkesinde ve ülkemizde de yetiştirilen gülgillerden olan bir meyve çeşididir. Elma en çok tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Elmanın çeşitleri çok olup, elmanın boyu 8-9 metreye kadar büyüyebilmekte ve iklim seçmeden Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilebilir. Elma yetiştiriciliğinde en çok kar getiren meyve türüdür. Elma ağaçlarının bakımı bilinçli bir biçimde yapıldığı zaman her dönümünde tahminen 300-500 kg hatta 2-3 tona kadar bile meyve hasadı yapılabilmektedir. Dünya genelinde en fazla elma tüketen ülkeler arasında bulunuyoruz. Elma içeriğinde fazla miktarda C vitamin, K vitamini, E vitamin, A vitamini ve B12 vitamini barındırır. Manganez, bakır, fosfor ve magnezyum bakımından da çok yararlıdır. Elma kabuğu ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir, hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır. Kabuğu ile tüketilen bir elmanın içinde tahminen 4 gr besin lifi bulunur. Elmayı tüketince kabuğun soyulmadan yenmesi kabuğunda bulunan çeşitli vitamin ve lifler sayesinde daha yararlı olacaktır. Bu kadar yararlı bir meyvenin elbette ki yaprağının da birçok faydası olacaktır.
Elma Yaprağı Faydaları Nelerdir?
Elma ağacının meyvesinde bulunan vitamin ve mineraller, çiçeğinde de yaprağında da bulunur. Bu sebeple elma yapraklarıyla yapılan çayın vücut için çok faydası vardır.
Elma yaprağı öksürük ve boğaz rahatsızlıklarında 3-4 tane elma yaprağı kaynatılıp içilmesi ile rahatlamayı sağlayarak öksürüğü keser.
Elma yaprakları ile yapılan ve içine bal ilave edilip içilen çay yılan, akrep gibi zehirli hayvanların ısırıp zehirlenmelerine karşı etkili olup vücuttaki zehrin dışarı atılmasına yardımcı olur.
Kalp çarpıntısına engel olur, nefesi açar, mide hastalıklarına iyi gelir, kanda bulunan toksinlerin atılmasına yardım eder.
Ayrıca vücuttaki organların içinde bulunan zehirlerin atılmasına yardımcı olur. Elma yaprakları ile hazırlanan çay vücuttaki ürik asit oranını da dengeler ve fazlalığın vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.
Elma yaprağı vücudun direncini artırarak soğuk algınlığına karşı koruyucudur, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa da engel olur.
Kış mevsiminde vücudun güçlü olması için kurutulmuş elma yaprağı ile yapılan çaylardan tüketilmesi yararlı olacaktır.
Elma yaprakları ile yapılan çay hazımsızlığı önler, idrarın sökülmesine yardım eder ve ayrıca baş ağrısını durdurur.
Zehirlenmelerde elmanın yapraklarından yararlanmak mümkündür. Elma yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içmeye devam edilir.
Elma Yaprağı çayı tarifi
Elma yapraklarından 6-7 tane alın ve iyice yıkayıp üstünde bulunan tarım ilaçlarının artıklarının temizlenmesi lazımdır. Yaprakları bir demliğin içine koyun üzerine istediğiniz kadar su koyup ocağı açın ve kaynamasını bekleyin. Elma yaprağı çayınızın 5 dakika kaynaması yeterli gelecektir, çayınızı ocaktan alarak ılık olmasını ve demlenmesini bekleyin. Ilımış çayınızın yapraklarını süzerek afiyetle için. Elma yaprakları ile yaptığınız çayın lezzet ya da aromasını artırmak için isteğe bağlı olarak içine bir tarçın çubuğu ilave edebilirsiniz.