{ "title": "Dut Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Dut-Yapragi-97.jpg", "date": "23.01.2024 03:32:18", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Dut yaprağı, Ülkemizin hemen her yerinde dut ağaçları yetişir. Dut ağaçları farklı toprak ve iklime kolay uyum sağlayan ve kolay yetişen bir ağaç olduğundan dolayı Türk kültüründe çabuk yer etmiş bir bitkidir. Bu dut ağaçlarının birçok çeşidi vardır. Kırmızı dut, siyah dut ve en önemlisi olarak bilinen beyaz dut. Dut ağaçlarının meyvelerinden faydalanıldığı gibi dut yaprağından da faydalanılır. Bilindiği üzere dut meyvesinin birçok faydası bulunmaktadır. En az dut kadar dut yaprağının da faydaları bulunur. Genel olarak dut yaprağı çayı sabah kahvaltıdan önce ve akşam yemeğinden önce aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir.

Dut yaprağı nasıl hazırlanır, Öncelikle dut yaprakları güzelce toplanır ve su ile yıkanır. Taze olarak çay hazırlanabileceği gibi temiz yapraklar gölgede kurtularak saklanıp mevsiminden sonra da çay olarak tüketilebilir. Dut yaprağı demlenerek hazırlanır ve tüketilir. Hazırlanması bir o kadar kolay dut yaprağı çayı için, 1 litre kaynamış suya 2 yemek kaşığı kurutulmuş dut yaprağı konulur. Termosta demlediğiniz bu çayı en az bir saat dinlendirdikten sonra süzüp için. Tatlandırıcı olarak şeker kullanmayın. Bazı rahatsızlıklarda farklı bitkilerle harman edilerek etkisi artırılır. Hangi bitkilerle harman edilip hangi rahatsızlıklarda kullanılabileceğini aşağıda belirtik.

Dut yaprağı faydaları nelerdir?
Bütün diğer bitki çaylarında olduğu gibi dut yaprağı çayında da aşırıya gitmemek gerekir. Hamile, küçük çocuklar, bitkiye alerjisi olan kişiler ve düşük tansiyonu olan kişilerin dut yaprağı çayı içmeleri tavsiye edilmez.
" } ] }