{ "title": "Domates Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Domates-Yapragi-32.jpg", "date": "19.01.2024 20:56:36", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "Domates yaprağı, domatesin önemli parçalarından biridir. Domatesin terleme yapmasına yardımcı olan domates yaprağının faydaları sadece bununla da sınırlı değil. Domates sofralarımızdan eksik olmayan bir sebzedir. Domates öyle faydalı ve öyle kullanışlı bir sebzedir ki yemeklerde salatalarda, turşularda, konservelerde ve salçalarda vazgeçilmezdir. Domatessiz bir hayat düşünülemez. İçeriğindeki asit özelliği sayesinde yemeklerin ve sofraların dışında cilt bakım ürünü olarak kullanılabilen domates sivilceleri kurutmada birebirdir. Yaz kış mevsimi ne olursa olsun serada veya toprakta yetişen domatesler kadar domates yaprağı da faydalıdır. Domates yaprağının yapısı bazen soğuktan bazen de böcek veya toprak hastalıklarından dolayı bozulur. Domates yaprağının bu durumlardan etkilenmesi domatesin kalitesini de düşürerek bir süreden sonra kurumasına sebep olur.

Domates Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Domates yaprağının ne gibi faydaları olabilir diye düşünenler için yapılan çalışmalar sonucunda doğruluğu kanıtlanmıştır. Özellikle de mutfaklarda sıcağın ve yemek artıklarının kokusu nedeniyle görülen karıncaları kimyasal ilaçlarla öldürsek bile mutlaka gözden kaçanlar olmaktadır. Ardı arkası kesilmeyen karıncalardan şikâyetçiyseniz fakat öldürmeye de kıyamıyorsanız domates yaprağı ve domatesin çitili denilen körpe dalları tam bir karınca düşmanı. Karıncaların çıktığı alana domates yaprağını koyduğunuzda karıncalar keskin kokusundan dolayı uzaklaşacak ve gelmeyecektir. Domates yaprağı genellikle köy ve dağ evlerinde biriken karıncaları kaçırmakta birebir iken aynı zamanda keskin kokusuyla yemeklere koku ve tat vermek için atılabiliyor. Yemek olunca çıkarılarak atılıyor.

Domates Yaprağı Hastalıkları

Domates yaprağı bu kadar faydalı fakat domates yaprağını bozulmadan korumak marifet. Topraktaki bin bir çeşit böcekten gelen, tohum bozukluğundan kaynaklı, yaprak böceklerinden bulaşan veya asit yağmurları sonucu delik deşik olan yaprakları hastalıktan korumak zahmetli iş. Domates yaprağının deforme olması sonucunda domatesin gelişimi ve rengi ister istemez etkilenmektedir.

Domates Yaprağı Erken Yanıklık Hastalığı: Domates yaprağında füme ve koyu yeşil renkte kadifemsi lekeler oluşur. Bu durum domateste halka şeklinde lekelere sebep olur. Hastalık için uygun sıcaklık 28-30 derecedir.

Domates Yaprağı Mildiyösü Hastalığı: Hastalığa sebep olan fungus adlı canlıdır. Bu hastalık 17-22 derecede gerçekleşir. Bu hastalığı tetikleyen durum ise nispi nemin %90 ve üzerine ulaşmasıdır.

Domates Yaprağı Sararması: Domates yaprağı sararmasının çeşitli sebeplerinden biri de domates yaprağının topraktan ihtiyacı olamayan toksinler almasıdır. Bu toksinler bazı domates yaprağında birikerek sararır ve yaprak düşer. Bu durum domatesin kendini yenilemesidir. Domates yaprakları yetersiz sulanma ve sıcaklık sonucunda buruşabilir ve sararabilir.
" } ] }