Çilek yaprağı; bahar ve yaz aylarında severek tükettiğimiz çileğin birçok faydası olduğunu biliyoruz. Fakat çilek yaprakları da birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Çileğin kullanılan kısımları; sapı, yaprakları, kökü ve meyvesidir. Çilek yaprağının tadı hafif ekşimsidir. Kurutularak kullanıldığı gibi, taze olarak da kullanılması mümkündür. Çay olarak hazırlandığı zaman sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Taze çilek yaprakları çay yerine devamlı içildiğinde ergenlik sivilcelerini yok eder birçok hastalıklara faydalıdır. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir.
Çilek yaprağı faydaları nelerdir?
Antioksidan özelliği olan çilek yaprağı kanı temizler ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Bağırsaklara oldukça faydalıdır. Kabızlık, bağırsak iltihabı, bağırsak kurtlarına ve bağırsak gazlarına çok iyi gelmektedir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. İshal kesici özelliği bulunmaktadır.
Karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kum ve taş döken hastalara tavsiye edilmektedir.
İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemin atılmasında etkilidir.
Gırtlak kanserine karşı korumaktadır.
Kalp ve damar hastalıkları ile kolesterole çok iyi gelmektedir. Aynı zamanda tansiyonu da düzenler.
Ağız yaralarında kullanılarak, iyileşmesini sağlar.
Sarılığa iyi gelmektedir.
Stres tedavisinde etkili olup, çok çabuk uyumayı sağlar.
Nikris hastalığına ve egzamaya da iyi gelmektedir.
Ergenlik sivilcelerine çok iyi gelmektedir.
Gut hastalığına da çok iyi gelmektedir.
İştah açıcı özelliği olduğu gibi aynı zamanda mide rahatsızlığına da iyi gelmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hasta olmayı engellemektedir.
Karında biriken suyu boşaltır ve bağırsakları çalıştırır.
Öksürüğü giderir ve göğsün yumuşamasını sağlar.
Dişleri kuvvetlendirir.
Çilek yaprağı nasıl kullanılır?
Çilek yaprağını yeşil veya kuru olarak kullanabilirsiniz. Yeşilinden kullanmak isterseniz sıcak suyla yıkadıktan sonra kaynayan suya birkaç çilek yaprağı ilave ettikten sonra 5 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.
Kuru çilek yaprağı tercih ederseniz; 300 gram kuru çilek yaprağını bir gece içme suyu içeresinde bekletin. 5 bardak suya çilek yapraklarını atın. Yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynattıktan sonra balla tatlandırarak için. Ağız yarası tedavisinde kullanmak için çilek yaprağı ile yaptığınız çayla ağzınıza gargara yapabilirsiniz.