{ "title": "Çay Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/cay-yapragi.jpg", "date": "19.01.2024 22:38:42", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "Çay Yaprağı, Çay yaprağı subtropik ve tropik iklimden, dağlık bölgelerde yetiştirilir. Büyük farkla en fazla çay Asya'da, daha az oranda Afrika veya Amerika, Avustralya hatta Avrupa ülkesi ve de Türkiye'de yetiştirmektedirler. En değerli çay üretilen ülkeler, Hindistan, Kenya Çin ve tabii Türkiye'dir, bu ülkeler toplamda dünya çay üretiminde dörtte üçünü karşılamışlardır. Japonya'da tek yeşil çay üretildiğini biliyor mu dunuz. Japonya'da çay sırf makinelerle toplanmasına rağmen en yüksek kaliteye sahiptirler. Dünyada çok fazla tüketen (İthal eden) ülkelerse Türkiye, Rusya, Pakistan ve Arap ülkeleridir.

Çay Çeşitleri ve Kullanılan Ülkeler

Darjiling, çayların kraliçesi olduğunu söyleyelim; Hindistan'ın kuzeydoğusu Himalaya güney eteklerinde, 2000 m yükseklikte yetiştirilir, çayı çok açık renkli, güzel kokuludur ve nazik bir çay yaprağıdır.

Maça, Japonya- çok kaliteli yeşil çay Sencha buradan yetiştirir. Serin iklimde yetiştirilmesiyle ayrı lezzete sahipler Japonya'dan gelen bu çay birkaç haftalarda gölgede yetiştirilir. Bu çay ülkenin en pahalı çaylarıdır.

Yunnan, Çin- çiçek kokulu, doğal çay yapraklı. Yarı oksidasyonlu, yeşil ve siyah çay olaraktan satılır. Yunanlıların bir diğer ünlü çayı da Pu Erh Çayı'dır, bu çay sonradan Pide ve kuş yuvası biçiminde satılır. Bu çaylar eskidikçe kıymetlenir biner. Seksen yaşında olan çay yaprağını elde etmek isterseniz mümkündür.

Bangladeş, çok lezzetli, çok büyük yapraklı, kahvaltılarda kullandıkları çay yaprağıdır.

Rize, Türkiye, siyah çaylardan, rahatlatıcıdır, hafif ve kaliteli çay yaprağıdır.

Afrika, Mozambik, Kenya, basit kalitede, genellikle diğer çaylar ile, karıştırarak içinde kaybettirirler. Tek Kenya'dan elleriyle toplanan kaliteli çay üretilir bununda çok hafif limoni tadı var Ceylon çayı tadı var.

Çay Yaprağının Şekli

Çay Yapraklarının sapı dört veya yedi mm bol tüylü, yaprak ayası eliptiktir, dikdörtgen şekline benzer yalnızca dikdörtgendir 5-14 × 2-7.5 cm çapında kayışımsıdır. Yaprakların alt tarafı soluk yeşilimsi tüysüz veya tüylü, üst tarafı koyu yeşilimsi parlak ve tüysüzdürler. Yaprakların orta damarının her iki tarafı kabarık, yedi veya dokuz cm'ye kadar ikincil damarlı şeklindedir. Yaprak tabanı çok geniş kama şeklinde olmaktadır. Yaprak kenarlar testere dişli ve de ince testere dişlidir; yaprak uçları körelmiş sivri uçlu ya da keskin uçludur.
" } ] }