{ "title": "Çam Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Cam-Yapragi-62.jpg", "date": "19.01.2024 05:23:00", "author": "Burak çobanoğlu", "article": [ { "article": "Çam Yaprağı, Boyları 70 metreye kadar uzayabilen uzun ömürlü ormanların oksijen kaynakları olarak bilinen çam ağaçlarının iğneli türden, türe değişkenlik gösteren yaprakları vardır. Çam yaprağı birçok hastalığa şifa olarak kullanılır. Oluşum şekli bakımından içerisinde pinen, syvestren, cadinel, tanen, C vitamini, phelandren bulundurur. Çam yaprağının birçok hastalığa şifa verdiği birçok insan tarafından bilinmektedir ve uygulanım şekilleri bakımından şu şekilde adlandırılması mümkündür;

Çam Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Yaprakları hafif ılık suda kaynatılıp içerisine bir çay kaşığı bal koyulup içilirse balgam söktürücü özelliği vardır. Bronşit üzerinde çam yaprağının etkisi şu şekildedir. Sinir otuyla birlikte kaynatıp balla karışım elde edilir. Çam yaprağının idrar söktürücü özelliği de vardır, biberiye ile kaynatılıp elde edilebilir. Çam yaprakları öğütülüp yaraların üzerine merhem gibi sürülür. Çam yaprakları ve kabukları kaynatılıp soğuk olarak içildiğinde idrar söktürücü etki yaratır.

Çam yaprağı oksijen üretme bakımından diğer ağaçlara göre daha ince ve iğnemsi yapraklı olmasına rağmen daha fazla oksijen üretir. Yaprağın yandan kesiti baro şeklindedir. İçerisinde çam balına benzer koyu kıvamlı bir sıvı vardır. Bu sıvı sadece yandan kesit sırasında mikroskop yardımı ile görülebilir. Çam yaprağından elde edilen bir diğer madde ise yağ olarak adlandırılan çam terependi yağıdır. Çam ağaçlarından çam ballı elde etmek için ormanlardaki ağaçların dış yüzeyleri ilk bahar aylarında kabuklarından budanır ve ağaçlar halk dilimizde ağlarlar bu da çam sakızlarının ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla yapılan işlemdir.
" } ] }