{ "title": "Bağa Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/baga-yapragi.jpg", "date": "19.01.2024 04:01:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bağa yaprağı, halk arasında sinirli ot olarak bilinen bitki insan sağlığı için şifa dağıtan bitkiler arasında yer alır. Çok yıllık bir bitki olan bağa yaprağı, 90 santime kadar boylanabilir. Göl kenarlarında, deniz kıyılarında, bataklık kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki, Nisan ve Ekim ayları arasında çiçeklenir. Nevşehir, Hakkari, Eskişehir, Kars, Bingöl gibi iller haricinde daha birçok ilde bağa yaprağı yetişmektedir.

Bağa yaprağı faydaları nelerdir?
Bağa yaprağı nasıl kullanılır?

Bağa yaprağı, çay, lapa ya da pekmez hazırlanarak kullanılabilir. Bağa yaprağı çayı için, 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 şeker kaşığı ince doğanmış bağa yaprağı eklenir. 15 dakika dinlendirilir ve dinlenme süresi tamamlandıktan sonra süzülerek kullanılabilir. Lapası için bağa yaprakları bol suyun içinde iyice yıkanarak ezilip lapa haline getirilir. Bağa yaprağı pekmezi için 2 avuç bağa yaprağı yıkanır ve ince doğranır. Doğranan yapraklar lapa kıvamına getirilir. Lapa haline gelen yapraklar ufak bir tencereye alınır. Üzerine 250 gr nöbet şekeri, 250 gr da süzme bal eklenip, kısık ateşte yoğun bir kıvam alana kadar karıştırılır. Yoğunlaşan karışım ocaktan alınarak cam kavanozlara paylaştırılarak buzdolabında saklanır.

Bağa yaprağı zararları nelerdir?

Bağa yaprağının bilindik ve kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat aşırı ve bilinçsiz tüketilmemelidir. Diğer bitkilerde de olduğu gibi aşırı ve bilinçsiz tüketimlerde bazı yan etkilere yol açabilir. Örneğin mide asit salgısı fazla olan kişiler bağa yaprağı tüketiminde dikkatli olmalıdır. Gebe ve emziren anneler için tavsiye edilmeyen bir bitkidir.
" } ] }