Bağa yaprağı, halk arasında sinirli ot olarak bilinen bitki insan sağlığı için şifa dağıtan bitkiler arasında yer alır. Çok yıllık bir bitki olan bağa yaprağı, 90 santime kadar boylanabilir. Göl kenarlarında, deniz kıyılarında, bataklık kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki, Nisan ve Ekim ayları arasında çiçeklenir. Nevşehir, Hakkari, Eskişehir, Kars, Bingöl gibi iller haricinde daha birçok ilde bağa yaprağı yetişmektedir.
Bağa yaprağı faydaları nelerdir?
Bağa yaprağının apse, çıban gibi rahatsızlıklara karşı iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Bağa yaprakları sıcak suda haşlanarak yumuşatılır ve apseli ve çıbanlı bölgeye yumuşayan yapraklar uygulanır.
Parazit düşürücü etkisi bulunmaktadır. Bitkinin yaprakları havanda ezilerek tıpkı hap gibi su ile yutulur.
Çay olarak hazırlandığında balgam söktürücü, kabızlık, ödem attırıcı ve idrar söktürücü etkisinden yararlanılabilir. Ayrıca göğüs yumuşatıcı etkisi bulunmaktadır. Bu tür sıkıntılar için günde en fazla 3 fincan içilebilir.
Mide ağrısı için yapraklar çiğ olacak şekilde tüketilebilir.
Karaciğer ve mesane rahatsızlıkları için faydalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.
Yapraklar taze olacak şekilde guatrlı bölgeye sarıldığında guatra karşı iyi gelir.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Açık yaraları hızla kapatıcı etkisi vardır.
Deride meydana gelen kaşıntılara karşı iyi gelir.
Dişeti iltihabına karşı kullanılabilir.
Mide ve kanı temizleyici özelliği vardır.
Yaprakları arı sokmasına karşı kullanılabilir.
Bağırsakların aktif bir şekilde çalışması için bağa yaprağı kullanılabilir. Ancak bağırsak sorunları için farklı bitkiler ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Aynı miktarda ıhlamur, kekik yaprağı ve bir adet kuru soğan uygun bir tencereye alınarak haşlanır. Haşlanan karışım süzüldükten sonra üzerine limon sıkılır ve günde en fazla 2 fincan içilir.
Bağa yaprağının gırtlak kanserine iyi geldiği bilinmektedir. Yapraklar ve kök beraber çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde gırtlak kanserine faydalı olur.
Bağa yaprağı ile hazırlanan çay parmak aralarında oluşan mantarlar için kullanılabilir. Mantarlara bir pamuk yardımı ile bağa yaprağı çayı sürüldüğünde şikâyetlerin azalması sağlanır.
Egzama, sedef gibi hastalıklara bağa yaprağı lapa şeklinde hazırlanarak sürülebilir.
Astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıkları için faydalıdır.
Bağa yaprağının ishali önleyici etkisi bulunmaktadır.
Bağa yaprağı nasıl kullanılır?
Bağa yaprağı, çay, lapa ya da pekmez hazırlanarak kullanılabilir. Bağa yaprağı çayı için, 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 şeker kaşığı ince doğanmış bağa yaprağı eklenir. 15 dakika dinlendirilir ve dinlenme süresi tamamlandıktan sonra süzülerek kullanılabilir. Lapası için bağa yaprakları bol suyun içinde iyice yıkanarak ezilip lapa haline getirilir. Bağa yaprağı pekmezi için 2 avuç bağa yaprağı yıkanır ve ince doğranır. Doğranan yapraklar lapa kıvamına getirilir. Lapa haline gelen yapraklar ufak bir tencereye alınır. Üzerine 250 gr nöbet şekeri, 250 gr da süzme bal eklenip, kısık ateşte yoğun bir kıvam alana kadar karıştırılır. Yoğunlaşan karışım ocaktan alınarak cam kavanozlara paylaştırılarak buzdolabında saklanır.
Bağa yaprağı zararları nelerdir?
Bağa yaprağının bilindik ve kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat aşırı ve bilinçsiz tüketilmemelidir. Diğer bitkilerde de olduğu gibi aşırı ve bilinçsiz tüketimlerde bazı yan etkilere yol açabilir. Örneğin mide asit salgısı fazla olan kişiler bağa yaprağı tüketiminde dikkatli olmalıdır. Gebe ve emziren anneler için tavsiye edilmeyen bir bitkidir.