{ "title": "Bağ Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Bag-Yapragi-87.jpg", "date": "19.01.2024 09:39:13", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "
Bağ Yaprağı, Mutfaklarımıza yüzyıllarca boyunca doyumsuz tat katan, kadınların sarmasını yaptığı ve bununla birlikte sağlık açısından faydalı olan bağ yaprağını ayrıntılı olarak inceleyelim. Yaz aylarında taze asmadan sarması yapılır. Kış aylarına ise uzun süreli saklanarak yıl boyunca vazgeçilmezi olmuştur. Türk, Yunan, Bulgar ve Romen mutfağında kullanılır.

Bağ yaprağı yapısı: Asma yaprağı sarmaşık misali tırmanıcı ve uzun ömürlü, küçük çiçekli, alt kısmı tüylü, üst kısmı tüysüz ve ucu sivri yaprakları bulunan meyveli bir bitkidir. Kuru ve yaş olarak üretilir. Bitkinin meyvesi de yaprağının da besin değeri yüksektir.

Bağ yaprağı faydaları nelerdir?
Soğuğu sevmeyen asma yazları kurak geçen bazı ülkelerde geniş yer kaplar. Bodur bir ağaç olan asmanın anayurdu Anadoludur. Asmanın kökü derinlerdedir. Gövdesine asma kütüğü veya onca denir. Asma her yıl bakıma muhtaç bir bitkidir. Asmanın budanması, çapanın yapılması, belle işlenip kabartılması, gübrelenmesi şarttır.

Bağ kurulması: Asmanın seçimi ve toprağın işlenmesi çok önemlidir. Bağ yerinin 70-80 santimetre derinliğe kazılarak ekilmesi gerekir. Türkiye'de yakın zamanda Amerika'dan getirilip aşılanarak ekilmeye başlanıldı. Amerikan malı fidesi yerli malının iki katı kadar ülkemizde bulunmaktadır. M. Ö 5000-3500 yıllarına dayanmaktadır. Asma çok killi su tutan toprakları sevmez. Bu yerler dışında ülkemizde her yerde asma yaprağı yetiştirilir. Türkiye bağcılık açısında dokuz bölgeye ayrılır.

Tokat yöresinde yapılan araştırmaya göre 44 üzüm çeşidinin yetiştiği, Narince çeşidinin ise bölge üretiminin %90'ını oluşturduğu bilinmektedir. Narince üzümünün yaprağı en kaliteli sarmalık yaprağa sahiptir. Niksar ve Erbaa ovaları Türkiye'nin salamura bağının yetişme merkezidir. İlk toplama Mayıs ayında yapılır. 10-15 gün arayla 5 boy toplama yapılır. Solmasın diye sabahın erken saatlerinde toplanır. Taze toplanan asma yaprakları geniş varillere, kavanozlara ya da pet şişelere koyulup üzerine gelecek şekilde tulu su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılıp güneş görmeyen yerde muhafaza edilir.

" } ] }