{ "title": "Ayva Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/ayva-yapragi(1).jpg", "date": "21.01.2024 08:22:16", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ayva Yaprağı, Ayva gülgüller familyasına ait, 4-5 m boy veren, kırmızı veya kahverengimsi gövdeli meyve ağacının adıdır. Derinleşmeyen, yüzeysel bir kök sistemi vardır. 10- 1000 m arasında bulunan yüksekliklerde, hemen hemen her bölgede yetiştirilmesi mümkündür. Kumlu-tınlı cinsten, sıcak ve geçirgen toprakları sever. Soğuğa oldukça dayanıklıdır. Yaklaşık olarak, 7°C civarındaki sıcaklık ayva için uygundur. Üretim şekli tohumla, kök sürgünleri ve çelikleme yöntemi ile yapılır. Ayva yetiştiriciliğinin Anadolu'dan Yunanistan ve İtalya'ya geçmiş olduğu, M. Ö 650 yılında Yunanistan da yetiştirildiği ve oradan da diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan bilinmektedir. Ayvaya günümüzde Avustralya dışında, tüm dünya ülkelerinde rastlanabilmektedir.