Ayva yaprağı çayı, meyveler sağlıklı beslenmek için olmazsa olmaz besinler arasındadır Vücudun gerek duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamak için meyveler büyük avantajdır. Ayva sağlık açısından çok faydalı, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Olgun ayva rengi altın sarısı renginde olur. Çiğ yenilebildiği gibi, tatlı, çay, komposto olarak hazırlanarak da tüketilebilir. Bol miktarda lif, A, B, C vitaminleri, çinko, potasyum, demir, fosfor ve selenyum içerir. Bağırsak hastalıkları başta olmak üzere, ülser, hücre tedavisi, kalp hastalıkları, mide bulantısı, ishal, kusma, zayıflamak, kolesterolü dengelemek, stresle mücadele etmek, karaciğer sağlığını korumak, göz hastalıklardan korunmak ve solunum yolları problemlerini gidermek için kullanılabilir.
Ayva yaprağı çayı da tıpkı ayva kadar yararlıdır. İshale karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Ayva yaprağı içerisinde de pek çok faydalı bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler, pektin, tanen, sakaroz, glikoz, elma asidi, C vitamini olarak sıralanabilir. Yaprakları genelde çay şeklinde hazırlanarak tüketilir.
Ayva yaprağı çayı faydaları nelerdir?
Adet döneminde çoğu kadının yaşadığı ağrı ve sancıları azaltmak için ayva yaprağı çayı kullanılabilir. Çay aç karnına içildiğinde vajinal akıntıya karşıda iyi gelir. Aşırı âdet kanamasını durdurucu özelliği bulunmaktadır.
Öksürük ve bronşit tedavisi için ayva yaprağı çayından yararlanılabilir.
Ağız içinde meydana gelen aft tarzı yaralara karşı iyi gelir.
Boğaz ağrısı, iltihabı için ayva yaprağı çayı kullanılabilir. Boğaz ağrısı için çay şeklinde içilebileceği gibi yapraklar lapa haline getirilerek boğaza da sarılabilir.
Antioksidan etkisi sayesinde genel vücut sağlığını ve metabolizmayı korur.
Mideyi güçlendirici etkisi bulunmaktadır.
Karaciğer sağlığını korur. Karaciğerin zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.
Ayva yaprağı çayı, uykusuzluk ve strese karşı tüketilebilir.
Hazımsızlığa karşı iyi gelir.
İshali engellemek adına ayva yaprağı çayı kullanılabilir.
Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
Ayva yaprağı çayının kan yapıcı etkisi bulunmaktadır. Bu özelliğiyle anemiye karşı iyi gelir.
Mide ülseri için ayva yaprağı çayı içilebilir.
Kalp hastalıklarına karşı iyi gelir.
Hemoroid problemi ayva yaprağı çayı sayesinde hafifletilebilir.
Ses tellerinde meydana gelen problemlere karşı yararlanılabilir.
Kalp çarpıntısına karşı iyi gelir.
Böbrek hastalıkları için ayva yaprağı çayının idrar söktürücü etkisinden yararlanılabilir.
Dizanteriye karşı iyi gelir.
Bağırsak kanamalarını önler.
Hipertansiyonu dengelemek için kullanılabilir.
İştah açıcı özelliği vardır.
Stres ve vesvese gibi durumlara karşı iyi gelir.
Vücutta terleme sağlamak için içilebilir.
Göz enfeksiyonlarına karşı kullanılabilir. Yapraklar çay şeklinde hazırlanarak bir pamuk yardımıyla gözlere pansuman yapılabilir.
Cildin taze, canlı ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Cilt bakımı için pamuk yardımıyla cilde sürülebilir.
Ayva yaprağı çayı ılıdıktan sonra diş apselerine karşı gargara suyu olarak kullanılabilir.
Ayva yaprağı çayı nasıl hazırlanır?
Ayva yaprağı çayı hazırlamak için kullanılacak yapraklar sonbahar ayında toplanmalıdır. Yapraklar bir demli içine alınarak üzerine kaynar su eklenir. Yapraklar haşlandıktan sonra eklenen su süzülür. Tekrar üzerine su ilave edilerek kısık ateşte kaynatılır. Bir tutam ayva yaprağı birkaç kez demlenebilir. Çay acımsı bir tada sahipse ve içilmekte zorlanılıyorsa bir miktar bal ve limonla tatlandırılarak içilebilir.
Ayva yaprağı çayı zararları nelerdir?
Ayva yaprağı çayının bilindik bir zararı yoktur. Ancak ayvaya karşı alerjik reaksiyon sergileyen kişilerin ve çocukların içmemesi gerekir. Gebelik dönemi içinde uygun bir çay değildir. Bunların yanı sıra hipertansiyon ve kabızlık gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler içinde önerilmeyen bir çaydır.