{ "title": "Ayva Yaprağı Çayı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Ayva-Yapragi-Cayi-93.jpg", "date": "19.01.2024 02:54:25", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ayva yaprağı çayı, meyveler sağlıklı beslenmek için olmazsa olmaz besinler arasındadır Vücudun gerek duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamak için meyveler büyük avantajdır. Ayva sağlık açısından çok faydalı, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Olgun ayva rengi altın sarısı renginde olur. Çiğ yenilebildiği gibi, tatlı, çay, komposto olarak hazırlanarak da tüketilebilir. Bol miktarda lif, A, B, C vitaminleri, çinko, potasyum, demir, fosfor ve selenyum içerir. Bağırsak hastalıkları başta olmak üzere, ülser, hücre tedavisi, kalp hastalıkları, mide bulantısı, ishal, kusma, zayıflamak, kolesterolü dengelemek, stresle mücadele etmek, karaciğer sağlığını korumak, göz hastalıklardan korunmak ve solunum yolları problemlerini gidermek için kullanılabilir.

Ayva yaprağı çayı da tıpkı ayva kadar yararlıdır. İshale karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Ayva yaprağı içerisinde de pek çok faydalı bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler, pektin, tanen, sakaroz, glikoz, elma asidi, C vitamini olarak sıralanabilir. Yaprakları genelde çay şeklinde hazırlanarak tüketilir.

Ayva yaprağı çayı faydaları nelerdir?
Ayva yaprağı çayı nasıl hazırlanır?

Ayva yaprağı çayı hazırlamak için kullanılacak yapraklar sonbahar ayında toplanmalıdır. Yapraklar bir demli içine alınarak üzerine kaynar su eklenir. Yapraklar haşlandıktan sonra eklenen su süzülür. Tekrar üzerine su ilave edilerek kısık ateşte kaynatılır. Bir tutam ayva yaprağı birkaç kez demlenebilir. Çay acımsı bir tada sahipse ve içilmekte zorlanılıyorsa bir miktar bal ve limonla tatlandırılarak içilebilir.

Ayva yaprağı çayı zararları nelerdir?

Ayva yaprağı çayının bilindik bir zararı yoktur. Ancak ayvaya karşı alerjik reaksiyon sergileyen kişilerin ve çocukların içmemesi gerekir. Gebelik dönemi içinde uygun bir çay değildir. Bunların yanı sıra hipertansiyon ve kabızlık gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler içinde önerilmeyen bir çaydır.


" } ] }