{ "title": "Asma Yaprağı", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/Asma-Yapragi-44.jpg", "date": "20.01.2024 10:09:02", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Asma Yaprağı, Genellikle zeytinyağlı ve etli yaprak sarması olarak tüketilen asma yaprağı, kalorisinin oldukça düşük olmasına karşılık besleyici değerinin yüksek olması ve sağlığa olan faydaları ile sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezidir. İçerisinde A, B2, B6, C, E ve vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, magnezyum, riboflavin, bakır, manganez ve folat gibi besin kaynakları bulunduran asma yaprağı geçmiş yıllardan itibaren ve günümüzde de hala bitkisel uygulamalarda kullanılmaktadır. Ülkemizde birçok bölgede yetişir ancak en çok da Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Sert, tırmanıcı ve kabuklu bir bitkide yetişen asma yaprağı, parçalı bir görünüşe sahiptir ve üzeri tüylü olanları da bulunmaktadır. Yağış alan yerlerde oldukça iyi yetişir, birçok toprak koşuluna karşı oldukça dayanıklıdır. Gelişme evresi oldukça uzun bir bitki olan asma yaprağı sayısız faydalarının yanı sıra günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.