{ "title": "Alıç Yaprağının Faydaları", "image": "https://www.yapraklar.gen.tr/images/alic-yapraginin-faydalari.jpg", "date": "19.01.2024 18:15:59", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Alıç Yaprağının Faydaları, Boyu, 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaç türü olan alıç, meyveleri 6 ila 10 milimetre çapında, bir veya üç tohumlu, esmer kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimtırak lezzetli meyveleri yenile bilmektedir. Bitkiye çok güçlü antioksidan özellikler veren flavonoid (Flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığı zaman kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Alıç, Türkiye'de derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişmektedir.

Alıç Yaprağının Faydaları arasında ise; önemli bir kalp damar dostu olan alıç, kalp damarlarını genişleterek kalbin kanı daha rahat pompalamasını sağlar ve bu şekilde de kalbin yükünü hafifletir. Kalp ritmi bozuklukları (Arrhythmias), kalp yetmezliği, sinirsel kalp çarpıntıları, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, yüksek kan basıncı, kalp krizi sonrası, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceği hastalıklardır. Kullanımı, sabır ve disiplin gerektirmektedir. Sebebi ise bitkinin etkisinin uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlamasıdır ve bu olumlu etki gitgide artar. Bu bitki ayrıca, bedendeki sıvı birikimlerinin atılmasını da sağlar. Ayrıca;
Alıç'ın içerisinde bulunan maddelerin vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özelliği olmadığından dolayı uzun süreli kullanıma uygundur.

Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayarak, damarları genişletip güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijen ile beslenmesini sağlar, yüksek kan basıncını dengeler.

Alıç Yaprağının Kullanımı; 

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, çiçek ve meyve karışımını, kaynamış bir bardak su ile haşlıyoruz. 10 dakika bekletildikten sonra süzüyoruz. Bal ile tatlandırarak etkisini daha da arttırmamız mümkündür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak olarak içilir.
" } ] }